Planovi Vlade FBiH: U 2016. na prodaju četiri profitabilne firme

by admin
| 7:20

Vlada Federacije BiH će naredne godine, prema planu privatizacije koji je prihvatio Upravni odbor Agencije za privatizaciju (APF) u FBiH, prodati vlasničke udjele u šest kompanija – piše Oslobođenje.

U privatizaciju idu Bosnalijek, Energopetrol, Energoinvest, Aluminij, Fabrika duhana Sarajevo i Sarajevo osiguranje d.d. Sarajevo. Ukupan državni kapital u ovih šest preduzeća iznosi 329.564.311 KM.

Cijene dionica

Ukoliko bi Vlada svoje udjele u ovim preduzećima prodavala po trenutnim berzanskim cijenama, za ove firme bi uzela 137 miliona maraka. Za 19,25 posto dionica u Bosnalijeku, kojima se ovih dana na Sarajevskoj berzi trgovalo po cijeni od 10 KM po dionici, potencijalni kupac bi trebao isplatiti 14,6 miliona KM. Vladinih 22,1 posto dionica u Energopetrolu po trenutnoj cijeni na berzi 2,74 KM po dionici vrijedilo bi 3,3 miliona maraka, dok bi 67 posto udjela u Energoinvestu po cijeni od 1,43 KM po dionici vrijedilo 16 miliona KM. Za udio od 45,5 posto dionica u Sarajevo osiguranju, prema trenutnim berzanskim cijenama od 5,99 KM po dionici, Vlada bi uzela 12,6 miliona KM.

Najbolju zaradu Vlada bi imala od prodaje dionica Fabrike duhana Sarajevo i mostarskog Aluminija. Cijena dionica FDS-a na berzi trenutno je 80 KM po dionici, što znači da bi Federacija BiH od prodaje 39,9 posto vlasništva u ovoj firmi inkasirala 40,9 miliona KM. Istovremeno, za 43,9 posto dionica Aluminija, čija je cijena 600 KM po dionici, Vlada bi zaradila 50 miliona KM.

Sve ove kompanije, koje su dostavile izvještaje Sarajevskoj berzi, posluju pozitivno, osim Energopetrola, a ujedno i zapošljavaju veliki broj radnika. Bosnalijek je u prvom polugodištu 2015. imao poslovne prihode 46,9 miliona KM, dok su rashodi iznosili 42,2 miliona KM. Na kraju izvještajnog perioda ova kompanija, koja zapošljava 655 ljudi, imala je profit 3,1 milion KM. Najveći pojedinačni udio u ovoj firmi ima kompanija HADEN 29,9 posto.

Energoinvest je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario 132,8 miliona KM poslovnih prihoda, a u isto vrijeme je imao 132,7 miliona poslovnih rashoda. Na kraju obračunskog perioda ova firma sa 672 zaposlena imala je profit od dva miliona KM. Vlada FBiH je najveći dioničar.

Što se tiče Fabrike duhana Sarajevo, ova firma, koja zapošljava 338 osoba, na polugodištu je imala poslovne prihode u iznosu 17,6 miliona, a poslovne rashode 19,4 miliona KM, te je završila polugodište u plusu 639.149 KM. Treba napomenuti da prihodi ove kompanije već neko vrijeme padaju zbog konstantnog rasta akciza na cigarete i ekspanzije sivog tržišta.

Izvještaji

Sarajevska berza nema izvještaj o poslovanju Sarajevo osiguranja, koje zapošljava 458 radnika. Prema dostupnim podacima o rezultatima poslovanja za period januar – avgust 2015, Sarajevo osiguranje je zadržalo lidersku poziciju na tržištu osiguranja BiH sa 40,8 miliona KM ostvarene premije i 19,1 milion KM isplaćenih šteta, po čemu je na prvoj poziciji u BiH.

Također, za mostarski Aluminij nema podataka o poslovnim rezultatima, no, ono što je poznato su dugovi ove kompanije koji su dostigli 270 miliona KM, a kompanija se bori da ne bude blokirana zbog velikih dugovanja.

Energopetrol je, uz Aluminij, firma koja je u najtežoj poziciji. Ova naftna kompanija ostvarila je na polugodištu gubitak od 5,5 miliona KM. Poslovni prihodi iznosili su 65,9 miliona, a rashodi 69,1. U kompaniji je zaposleno 609 radnika.

Planom privatizacije za 2016. godinu nije predviđena privatizacija BH Telecoma i Hrvatskih telekomunikacija Mostar, ali se planiraju aktivnosti na pripremi i definiranju mogućih načina privatizacije. Planom nisu obuhvaćeni ni Energoinvest Comet Sarajevo i ArcelorMittal Zenica. Energoinvest Comet je u fazi preuzimanja i uspostavljanja upravljačke strukture nakon raskida ugovora o kupoprodaji, a državni kapital ArcelorMittala Zenica nije predmet privatizacije.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.