Uspjeh bh. kompanije: „Gold flips“ i čips iz Srebrenika prodaju se i u Njemačkoj

by admin
| 7:40

Kompanija Majevica d.d. iz Srebrenika, koja, između ostalog, proizvodi i poznati smoki “Gold flips“, doživljava svoju drugu mladost. Nakon što je tuzlanski Bingo kupio 62 posto dionica 2006. godine, firma doživljava procvat. U idućem periodu konstantno se povećavala proizvodnja i bilježili dobri poslovni rezultati – piše Faktor.ba.

Bingo je osigurao distribuciju proizvoda kroz veliki lanac trgovačkih centara i samoposluga na domaćem tržištu, a u 2015. godini počinje i izvoz u Njemačku.

Šef komercijalne službe u kompaniji Majevica d.d. Srebrenik Nihad Ibrić za Faktor kaže da je 2015. godina bila u skladu s očekivanjima, a uvedena su dva nova proizvoda na tržište.

– Počeli smo s izvozom u Njemačku, otpremljena su dva kamiona sa „Gold flipsom“ i čipsom. Od partnera u Njemačkoj dobili smo pozitivne reakcije i sada oni traže da im još tri vrste proizvoda otpremimo. Pored toga, već tri godine uspješno izvozimo u Srbiju – navodi Ibrić.

Govoreći o domaćem tržištu, naš je sagovornik rekao da se smoki bolje prodaje od čipsa zbog tradicije i prepoznatljivosti ovog proizvoda. Ibrić je rekao da, unatoč kampanji “Kupujmo i koristimo domaće“, čiju oznaku nose i proizvodi Majevice, domaći kupci i dalje više vole kupiti strani čips, smoki ili kikiriki.

– U glavama još postoji ta svijest “da je tuđe kvalitetnije i bolje od našeg“, što nije tačno. Naši domaći proizvodi bolji su od uvozne robe, za koju kruži javna tajna da je lošija u odnosu na onu koja se prodaje na zapadnim tržištima – ocijenio je naš sagovornik.

Dodaje da pored nerazvijene svijesti domaćih kupaca, dodatni problem predstavlja i nelojalna konkurencija iz uvoza s niskim cijenama, te administrativne prepreke za izvoznike.

Uprkos tome, Ibrić kaže da u 2016. godini Majevica planira uvođenje novih proizvoda i ukusa i povećanje proizvodnje i izvoza i dodaje da trenutno zapošljavaju 60 radnika. Ostvarena neto dobit u prvih šest mjeseci 2015. iznosila je 227.905 KM odnosno 217.809 KM više nego u istom periodu lani, kada je neto dobit iznosila svega 9.286 KM ili 24 puta manje.