Vrijedna pomoć World Visiona: Djeci u devet škola podijeljena 183 kompleta udžbenika

by admin
| 12:18

World Vision je u svom Razvojnom području Majevica organizovao podjelu udžbenika za djecu iz devet osnovnih škola od II do IX razreda.

Djeci sa područja opština Kalesija, Sapna i Zvornik podijeljeno je 183 kompleta udžbenika, a ovu vrijednu donaciju osigurao je World Vision kroz svoje projekte „Sponzorisanje djece“ i „Zaštita djece“.

Kriterij za odabir korisnika donijeli su članovi Koalicija za zaštitu djece iz spomenutih opština koji su vrednovali zaposlenje roditelja, materijalni status,  broj članova porodice, te učešće u projektu „Sponzorisanje djece“.

-Knjige koje dobijemo znatna su pomoć našim roditeljima, koji novac planiran za knjige mogu iskoristi za druge stvari koje su nam potrebne – istakla je Ajla, učenica devetog razreda Osnovne škole Kalesija.

Praksu osiguranja udžbenika kako bi sva djeca u spomenutim školama mogla nesmetano pohađati nastavu, World Vision provodi već nekoliko  godina. Donirane knjige ostaju u školskim bibliotekama, kako bi ih nastavila koristiti djeca iz narednih generacija.

– Osmjeh na licima djece prilikom distribucije doniranih udžbenika, najveća su nagrada. Inače, dugogodišnja saradnja sa World Visionom je izuzetno uspješna, tako da smo pored ovog projekta, koji je zaista značajan za djecu, učestovali na brojnim treninzima i edukacijama, gdje smo stekli bogata iskustva i znanja koja primjenjujemo u funkcionisanju menadžmenta škole, ali i nastavnim i van nastavnim aktivnostima – rekla nam je Mineta Bešlić, monitor World Visiona u Osnovnoj školi “Sapna”.

Također, početkom školske godine, World Vision je osigurao i školski materijal za 770 prvačića u Razvojnom području Majevica, te 263 paketa školskog pribora za sve prvačiće iz škola  Razvojnog područja Ozren (Banovići, Lukavac i Petrovo).

-Ovo je samo mali doprinos našim nastojanjima da se ostvari društvo po mjeri djece, zasnovano na uzajamnom povjerenju, koje svoj djeci pruža nadu, nudi im jednake mogućnosti i osposobljava ih da ostvare svoj puni potencijal – rekla nam je Nela Hukić, voditeljica projekta „Zaštita djece“.

Efekti takvog rada vidljivi su i u svim školama sa kojima World Vision sarađuje, a u Područnoj školi “Vitinica”, s ponosom će reći da većina stvari koju možete vidjeti u školi imaju direktne veze sa nekim od projekata koje su realizovali u saradnji sa World Visionom.

-Od 2006. Godine sarađujemo na projektima kroz koje smo školu opremili vrijednim materijalno-tehničkim sredstvima, nabavili veliki broj nastavnih pomagala, ali i kroz razne radionice i seminare edukovali veliki broj djece. Mi u saradnji sa World Visionom svake godine realizujemo najmanje po tri projekta i sigurno je da uz njihovu pomoć uspjevamo pratiti savremene tokove školovanja – istakao je Muzijet Kahrimanović, rukvodilac Područne škole “Vitinica”.

Video prilog koji donosi priči iz tri spomenute škole, možete pogledati u našoj rubrici Tuzlainfo WEBTV.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.