Novi sastanak lidera SDA i SBB: Rekonstrukcije kantonalnih vlada kreću od TK-a!

by admin
| 17:52

Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, predsjednici SDA i SBB-a, danas su na sastanku u Sarajevu dogovorili dinamiku rekonstrukcije kantonalnih vlada, a bilo je riječi o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH.

U skladu s koalicionim dogovorom između ove dvije stranke, prema pisanju portala, ubrzo će uslijediti rekonstrukcija kantonalnih vlada tamo gdje SDA i SBB čine, odnosno predvode većinu u kantonalnim skupštinama.

Ulazak SBB-ovih ministara u kantonalne vlade može se očekivati mnogo prije od ranije spominjanog roka od dva mjeseca. Najizvijesnije je da će prvo uslijediti rekonstrukcija Vlade Tuzlanskog kantona.

Prema ranijim najavama, u pojedinim kantonima će SDA vjerovatno ustupiti i neke od svojih ministarskih pozicija SBB-u kako bi ta stranka bila zastupljena u vladama u skladu sa njihovim izbornim kapacitetom.

U zavisnosti od kantona do kantona, ove dvije stranke će koalirati i sa manjim strankama radi uspostavljanja stabilne većine u skupštinama.

Također, na današnjem sastanku još jednom je potvrđeno opredjeljenje koalicije za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH.

Radončić je nešto ranije izjavio za BH Radio 1 da se i Dragan Čović i Izetbegović trude da on uđe u Vijeće ministara, ali da ipak smatra da je prioritet konsolidacija kantona, da se tačno dogovore šta u kojem kantonu žele, nakon čega će državni nivo doći sam po sebi.

Ponovio je da je još upitno da li će on lično biti dio Vijeća ministara BiH.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.