Agencija za nadzor nad tržištem BiH: Odmah se riješite ovih opasnih proizvoda (FOTO)

by admin
| 12:13

Agencija za nadzor nad tržištem BiH svakodnevno vrši nadzor potrošačkih proizvoda kako bi potrošače zaštitila od nesigurnih i opasnih proizvoda koji su pronađeni na tržištu naše zemlje.

Agencija je tako objavila nekoliko proizvoda o kojima upozorava javnost o njihovoj štetnosti, javlja N1.

Jedni od njih su i koturaljke “Street Rock” za koje su naveli kako predstavljaju ozbiljan rizik od povrede za korisnike jer se na zadnjem dijelu koturaljki nalaze oštri rubovi. Preporučuje se potrošačima da ako su ga kupili, navedeni artikl odmah prestanu upotrebljavati kao i da ga vrate uvozniku ili na mjesto maloprodaje gdje su ga kupili.

 Agencija je navela da je i umjetno voće na listi nesigurnih proizvoda. Dekoracija žute kruške, grožđa i naranči predstavlja opasnu imitaciju prema Zakonu o općoj sigurnosti proizvoda. Sve navedene dekoracije predstavljaju rizik od gušenja jer izgledom podsjećaju na prehrambeni proizvod te postoji mogućnost da ga potrošači, posebno djeca, ne razlikuju od prehrambenog proizvoda, stave u usta i progutaju što može prouzrokovati gušenje ili perforaciju probavnog trakta. Također je preporuka potrošačima da ga prestanu koristiti i vrate uvozniku ili u trgovinu u kojoj su ga kupili.

Mišići za plivanje “Hello Kitty” također nisu sigurni za potrošače. Sigurnosni nepovratni ventil nije u funkciji. Mišići se ispuhuju i zadržavaju manje od 75 posto originalnog pritiska. Proizvod predstavlja rizik od utapanja korisnika. Potrošačima se savjetuje da mišiće vrate uvozniku ili u trgovinu.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.