Zahtjev Saveza samostalnih sindikata: Minimalac podići na 500 KM

by admin
| 21:32

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, kao jedna od ugovornih strana važećeg Općeg kolektivnog ugovora, traži što skoriji sastanak pregovaračkih timova Vlade, sindikata i poslodavaca radi usklađivanja važećeg kolektivnog ugovora s novim Zakonom o radu Federacije BiH.

 

To je istaknuto danas na pres-konferenciji Saveza samostalnih sindikata i naglašeno da je što skorije usklađivanje po modelu na kojem insistiraju sindikati najsigurniji put jer sindikat ne želi pristati na umanjenje radničkih prava.

Selvedin Šatorović, predsjednik jednog od granskih sindikata, kao ilustraciju navodi insistiranje sindikalaca da najniža plaća iznosi 500 KM kao neka forma egzistencijalnog minimuma naspram sadašnjih 370 KM.

Sindikalci naglašavaju da poslodavci, kao jedna od triju strana u pregovaračkom procesu, opstruiraju pregovore o usklađivanju jer im odgovara da istekne rok od 120 dana da bi prestala primjena kako važećeg Općeg tako i drugih kolektivnih ugovora.

Poslodavci insistiraju na donošenju sasvim novog koletivnog ugovora a to bi po sindikalcima značilo ogromnu neizvjesnost za radnike zbog mogućeg umanjenja prava.

Pregovarački tim Saveza samostalnih sindikata BiH je sačinio vlastiti prijedlog izmjena i dopuna važećeg Općeg kolektivnog ugovora radi njegovog usklađivanja sa Zakonom o radu te ga Udruženju poslodavaca i Vladi FBiH dostavio još sredinom prošlog mjeseca, rečeno je na pres-konferenciji.

Prijedlog koji je dostavilo Udruženje poslodavaca a koje ne želi ni učešće Vlade mada bez nje ne može biti usklađivanja, ne reguliše nijedno materijalno pravo radnika iz važećeg Općeg kolektivnog ugovora, naglašavaju sindikalci.

(TI)