USAID: Dodijeljene novinarske nagrade na temu socijalne zaštite porodica s djecom

by admin
| 12:33

USAID-ov Projekt jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (SGIP) danas je proglasio pobjednike novinarske nagrade na temu socijalne zaštite porodica s djecom.

Prvu nagradu i novčani iznos od 2.500 konvertibilnih maraka osvojio je novinar Ajdin Perčo sa web portala Faktor.ba, za članak „Majke vrijede koliko i kanton u kojem žive“. Drugu nagradu i novčani iznos od 1.500 konvertibilnih maraka osvojio je novinar Mirsad Bajtarević sa BH radija 1, a za plasman na treće mjesto priznanje Projekta SGIP dobio je reporter Sanel Kajan iz TV kuće Al Jazeera Balkans.

Natječajem za novinarsku nagradu Projekt SGIP pozivao je novinare iz cijele Bosne i Hercegovine, iz svih medija (novine i časopisi, novinske agencije, radio, televizija, internet portali) da kandidiraju najbolje istraživačke priče o tome kako kreiranje novih propisa o socijalnoj zaštiti porodica s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine može najbolje utjecati na život takvih obitelji.

„Imali smo pozitivna iskustva s prethodnim našim konkursima za novinarsku nagradu, kada su neki novinarski radovi utjecali čak i na konačna zakonska rješenja. Drago nam je da na ovaj način možemo pomoći da se javnost čim više uključi u razvoj javnih politika i donošenje propisa ključnih za standard porodica s djecom,“ rekao je Christian Haupt, direktor Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP).

Ocjenjivački žiri je u obzir uzeo prijavljene novinarske radove o socijalnoj zaštiti obitelji s djecom objavljene u razdoblju od 15. maja/svibnja 2015. do 14. septembra/rujna 2015. godine. Radove za nagradu mogle su predlagati medijske kuće ili agencije, urednici svih medija ili sami novinari autori. Žiri su činili predstavnici organizacije „Prava za sve“, Vijeća za štampu u BiH, Udruženja BH novinari, Centra za razvoj medija i analize (CRMA) i projekta SGIP.

Projekt SGIP, od maja/svibnja 2013. radi na jačanju kapaciteta institucija vlasti kako bi se usvojile, provele i osigurale efikasnije politike, zakoni i budžeti koji se odnose na ključna pitanja pristupanja Europskoj uniji.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.