Potvrđeno: Zdravstveni radnici u FBiH stupaju u generalni štrajk

by admin
| 22:48

Predsjedništvo Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu danas je na sjednici donijelo odluku o stupanju u generalni štrajk upozorenja.

Štrajk upozorenja održavat će se u vrijeme pauze za doručak, u trajanju od pola sata, u svim Javnim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Federacije BiH u ponedjeljak 26. oktobra, javlja N1.

Planirano je da zaposleni u zdravstvu izađu ispred objekata ustanova, vodeći računa da na radnim mjestima ostane dovoljan broj zaposlenih koji će obezbjediti kontinuiranu zdravstvenu zaštitu pacijentima.

Zahtjevi zaposlenika u zdravstvu su:

1. Da odmah otpočnu pregovori oko usklađivanja Kolektivnog ugovora za oblast zdravstva na teritoriji FBiH i da se završe u Zakonskom roku od 45 dana

2. Da se prihvati inicijativa premijera FBiH Fadila Novalića i drugih, koju je inicirao i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, o dodatnom finansiranju zdravstvenog sektora kroz izdvajanje dijela akciza na duhan i alkohol

3. Da u što kraćem roku otpočnu reforme javnog zdravstvenog sistema u skladu sa usvojenim principima koji su zacrtani u reformskoj agendi u dijelu koji se odnosi na zdravstvo.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.