FBiH: Obezbjeđeno 105 stipendija za učenike iz romskih porodica

by admin
| 5:13

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i ove godine je obezbijedilo sredstva za stimulaciju učenika iz romskih porodica koji su postigli dobre rezultate u školovanju. Obezbijeđena su sredstva od 31.500 KM za učenike u osnovnim školama i 3.150 KM za učenike u srednjim školama. Stipendije će biti isplaćene učenicima koji su u protekloj 2014/2105 školskoj godini postigli odličan uspjeh iz svih dijelova Federacije BiH.

Stipendije će biti isplaćene za 105 učenika u osnovnim školama u iznosu od 300 KM, a odličnim srednjoškolcima će biti podijeljeno sedam stipendija u iznosu od po 450 KM.

Primjer Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke treba da bude vodilja i drugim nivoima vlasti da aktivnije prate uspjehe djece u romskim zajednicama i podrže ih u njihovom školovanju i odrastanju. Zahvaljujemo se ministrici obrazovanja i nauke Federacije BiH što je na ovaj način izrazila svoje interesovanje za incijative koje smo uputili ministarstvu na čijem je čelu i što daje podršku učenicima u romskim porodicama koja predstavlja mnogo veći značaj od iznosa odobrenih sredstava. Ovaj potez Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke je od izuzetnog značaja za odrastanje djece iz romskih porodica i njihovu integraciju u društvene procese u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujemo se najiskrenije ministrici FMON, dr. Elviri Dilberović i osoblju u ovom ministarstvu za konkretnu podršku koju daje Romima u Federaciji BiH – istakao je mr. Mehmed Mujić, saradnik za romska pitanja TK.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.