Predstavnici vlasti u posjeti bh. gigantu: Raduje nas da se Bingo okreće i proizvodnji!

by admin
| 12:28

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić su jučer u pratnji premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i predsjednika Skupštine TK Senada Alića posjetili BINGO farmu koka nosilja u Živinicama.

 

Prilikom posjete farmi Zvizdić je istakao da je u fokusu Vijeća ministara BiH ekonomski razvoj BiH, gdje poljoprivreda posjeduje razvojni kapacitet i zauzima jedan važan sektor.

„Došli smo u posjetu jednoj od najvećih kompanija u BiH, koja zapošljava više od 6000 ljudi i koja po našem mišljenju može biti integrator svih daljih procesa, kako u razvoju poljoprivrede, tako u nekih drugih važnih sektora u kojima BiH ima komparativne prednosti u regiji,” riječi su predsjedavajućeg Zvizdića, dodavši da se BiH priprema s tim proizvodima izaći na tržište EU.

„Bingo je jedan dobar primjer kako se razvija kompanija na bazi stručnosti, znanja, kvalitetne vizije”, ocijenio je.

„Očekujemo da Bingo postane ključni integrator za segmetne poljoprivredne proizvodnje, a mi ćemo ga predstaviti organima EU, sa kojima ćemo poslije dobivene dozvole za izvoz mlijeka otpočeti razgovore za izvoz konzumnih jaja i pilećega mesa”, rekao je Zvizdić, te podcrtao da je sasvim siguran, vidjevši sve ovo danas, da će primjer Binga pokazati da možemo zadovoljiti te uvjete i da ćemo vrlo brzo moći ići i u tom pravcu.

„Imati ovakvu kompaniju u državi je nešto izuzetno pozitivno, a danas smo tu da vidimo kako država može pomoći ovakvim kompanijama”.

Bingo je ove godine po ukupnom prometu i po broju zaposlenih najveći poslodavac, naglasio je premijer FBiH Fadil Novalić. „Bingo je očigledan primjer jedne izvanredne poslovne strategije i zato smo odabrali da dođemo prvo ovdje”, dodao je.

„Fascinirani smo kako jedna strategija nalazi plodno tlo gdje niko ne očekuje, pa i u poljoprivredi”, kazao je Novalić i naglasio da je sirovinski sastav glavni problem u BiH. „Osim krompira ništa drugo ne proizvodimo u 100 postotom kapacitetu za potrebe stanovništva BiH”.

Premijer TK Bego Gutić ističe da Bingo nije samo lider u proizvodnji hrane kada je u pitanju Tuzlanski kanton, već je lider kada je u pitanju cijela BiH.

„Raduje me da je Bingo izašao iz izvan domena svoje osnovne djelatnosti, pružanja usluge u oblasti trgovine i da je Bingo krenuo u ozbiljnu proizvodnju”, rekao je Gutić.

 

Nakon obilaska farme, delegacija je obišla i gradilište najvećeg tržnog centra u Bosni i Hercegovini, kojeg Bingo gradi u Tuzli.

Investicija je vrijedna više miliona maraka, a u novom objektu, koji će biti površine 40 hiljada kvadrata, bit će zaposleno više od 200 novih radnika – saopšteno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

(Tuzlainfo.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.