Optimistične najave Autocesta FBiH: Autoput Vc će biti završen do 2020. godine!

by admin
| 14:57

Uprava JP Autoceste FBiH na čijem čelu je Ensad Karić održala je prezentaciju četverogodišnjeg rada gdje su se analizirali projekti na izgradnji autoputa Vc.

Realizovano je 10 projekata i u promet pušteno 102 kilometra autoceste. Na izgradnji je bilo angažovano 5 hiljada domaćih radnika i preko 90 domaćih kompanija, tako da je do sada završeno oko 35 posto Koridora Vc.

“Ukupna dobit preduzeća Autoceste FBiH za prethodne četiri godine iznosi 303 miliona KM, a ukupno je investirano 1,25 milijardi KM”, istakao je Ensad Karić. 

Kao naročit izazov u izgradnji autoputa izdvojeno je rješenje problema tunela Vijenac odnosno tunela 1. mart. Nakon stečaja kompanije Primorje domaće firme su uspiješno završile taj dio projekta. Osim toga Autoceste su naplatile od slovenačkih kompanija penale u iznosu od 22 miliona KM.

Ono što je važno i što su naročito izdvojili iz Autocesta FBiH je priprema novog investicionog ciklusa.

“Osigurali smo dodatnih 600 miliona KM za nastavak izgradnje autoputa i to najviše od međunarodnih finansijskih institucija. Za dionicu Počitelj – Međugorje osigurano je 200 miliona KM, za dionicu Zenica jug – Zenica sjever 220 miliona KM, zatim Drivuša – Klopče 60 miliona KM i Počitelj – Buna skupa sa LOT 3 Zenica jug – Zenica sjever 120 miliona KM”, rekao je Karić.

Početkom sljedeće godine ćemo imati u izgradnji još 32 kilometra autoputeva na Koridoru 5c

Ipak najznačajnija aktivnost ovog preduzeća je optimizacija trase Konjic – Mostar. Naime, novom trasom koja bi trebala da prolazi kroz planinu Prenj skratila bi se dionica za 14 kilometara, čime bi se ostvarile uštede od oko 300 miliona eura.

Treba istaći da su Autoceste do sada stipendirali najuspješnije studente, a osim aktivnosti na projektima autoputa ovo preduzeće je učestvovalo u izgradnji 80 kilometara lokalnih i regionalnih cesta, te oko 20 kilometara vodovodne mreže.

Prihod od putarina za ovu godinu iznosi oko 30 miliona KM.

“Ukoliko se poveća akciza na gorivo JP Autoceste FBiH će moći investirati dodatnih 500 miliona KM”, naglašava Karić koji je bio optimističan i kada je u pitanju završetak kompletnog Koridora Vc, te bi po njegovom mišljenju autoput trebao biti završen do 2022. godine saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)