Granična policija: Od početka godine u BiH ušla 944 državljana Sirije, Afganistana i Iraka

by admin
| 18:00

Za devet mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu ušla su 944 državljana Sirije, Afganistana i Iraka, dok ih je 793 evidentirano prilikom izlaska iz Bosne i Hercegovine, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH.

 

“Daljnjom analizom statističkih podataka uočeno je da je najveći broj zabilježenih ulazaka u BiH evidentiran na aerodromima. Bitno je napomenuti da državljani navedenih zemalja osim sa vizom ili dozvolom boravka, u Bosnu i Hercegovinu mogu ući i sa važećim pasošem, višekratnom vizom koju je izdala zemlja potpisnica Schengenskog ugovora ili vizom neke od država Europske unije”, ističe Dujković.

Također, Dujković naglašava, mogu ući i sa odgovarajućom dozvolom boravka u zemljama potpisnicama Schengenskog ugovora ili zemlja EU, kako je to propisano odlukom o vizama.

“Ove olakšice se ne odnose na osobe koje prema bilo kom osnovu imaju zabranu ulaska, izlaska, tranzita i boravka u BiH. U maju ove godine, u skladu sa Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu, Granična policija BiH izdao je jednu vizu na granici državljaninu Iraka i dvije državljanima Sirije. Viza na granici izdaje se u izuzetnim slučajevima za jedan ulazak do 15 dana ako to zahtijevaju razlozi sigurnosti BiH, humanitarni, ozbiljni profesionalni ili osobni razlozi. Ostale vize izdate su u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima”, naglasila je Dujković.

Napominje da je od 79 državljana Afganistana koji su evidentirani prilikom izlaska iz BiH, 49 napustilo teritoriju BiH preko aerodroma, 22 su evidentirana na granici sa Hrvatskom, šest na granici sa Srbijom i dvoje na granici sa Crnom Gorom.

“Na ulasku u BiH na aerodromima evidentirano je 49 državljana Afganistana, prema granici sa Hrvatskom 30 i Srbijom jedan državljanin Afganistana. Među njima su bile i osobe kojima je Služba za poslove s strancima BiH izrekla mjeru protjerivanja”, pojasnila je Dujković.

Prema njenim riječima, prilikom ulaska i izlaska iz BiH najčešće je korišten granični prijelaz Aerodrom Sarajevo.

“Također, državljani Afganistana, Iraka i Sirije prelazili su granicu na međunarodnim graničnim prijelazima: Gradiška, Šamac, Orašje, Bijača i Brod i drugim u znatno manjem broju”, poručila je Dujković.

(TI)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.