Obilježena godišnjica smrti: Sulejman Tihić je bio primjer i kao političar i kao čovjek

by admin
| 16:40

Polaganjem cvijeća na mezar i učenjem dova i tevhida u džamiji Azizija obilježena je godišnjica smrti bivšeg predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića u njegovom rodnom Bosanskom Šamcu – piše Anadolu Agency (AA).

Obilježavanju godišnjice Tihićeve smrti prisustvovala je delegacija SDA predvođena njenim predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, članovi porodice Tihić, tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović, predstavnici Medžlisa Islamske Zajednice Bosanski Šamac i veliki broj građana.

Historijske reforme u BiH

Član Predsjedništva BiH Izetbegović, nakon polaganja cvijeća, u izjavi za medije kazao je kako je Sulejman Tihić obilježio vrijeme u kojem su postignute historijske reforme u BiH, zbog čega mu bosanskohercegovačka nacija treba biti zahvalna.

“Sjećamo se danas velikog čovjeka, političara, državnika i prije svega velikog čovjeka. Njegova politika ‘korak po korak’ je napravila najveći pomak u ovoj državi u vremenu kada je on stajao na njenom čelu. 

Ujedinjavanje Oružanih snaga BiH, ujedinjavanje obavještajnih službi, granične službe, indirektno oporezivanje, 60 institucija na državnom nivou i slično. Nažalost taj reformski progres je prekinut na koraku koji se zvao ‘Aprilski paket ustavnih reformi’ i tek danas, skoro deset godina nakon toga neki uviđaju kakva je greška napravljena”, izjavio je Izetbegović.

Istakao je kako je Aprilski paket između ostalog sadržavao  tzv. “evropsku klauzulu”, s kojom bi svi zakoni koji se tiču evropskog puta BiH bili donešeni pojednostavljenom procedurom, bez entitetskog glasanja.

“I ne bi se mogle prema klauzilama Aprilskog paketa dovoditi u pitanje nikakve u međuvremenu donesene promjene. Dakle, ovo što se sad pokušava dovesti pitanje referenduma, ne bi se moglo raditi. Prema tome, sad tek neki vide kakva je greška napravljena kada je Tihić spriječen da završi i ovu stvar”, rekao je Izetbegović.

Naglasio je da se Tihića sjećaju kao čovjeka koji je tegobu nosio dostojanstveno, kako ličnu tako i državničku.

“Suočio se sa smrću, vidio je smrt mnogih ljudi, vidio je patnju i nikada nije dopustio da ga gorčina toga ukalja, da ga otruje, nikada ljude nije dijelio nakon toga po nacijama, niti na bilo koji drugi način. Zaista se može reći da je on bio primjer i kao političar i kao čovjek”, kazao je Izetbegović.

Anvar Tihić, sin Sulejmana Tihića, rekao je kako je njegov otac obilježio posljednjih 15 godina političke scene BiH kroz razne funkcije koje je obavljao.

Poštenje, rad i plemenitost

“Bio je predsjednik SDA u kontinuitetu od 2001. do 2014. godine. U vremenu kada je on bio član Predsjedništva BiH učinjene su najveće reforme u državi. Vidite i sami kako je danas poslije njega. Mnoge stvari koje su za njegovog vakta koje su prenesene na državni nivo, pokušavaju se vratiti na entitetski”, izjavio je Anvar Tihić.

Dodao je da je njegov otac bio izuzetno pošten, te da je svoju djecu učio o vrijednostima poput poštenja, rada i plemenitosti.  

Sulejman Tihić je na Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) održanom 2001. godine izabran za njenog predsjednika.  

Tokom političke karijere obavljao je više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a 2002.godine bio je izabran za člana Predsjedništva BiH.   

Nakon duge i teške bolesti preminuo je u Sarajevu 25. septembra 2014. godine, a ukopan je 27.septembra u haremu džamije Azizija u Bosanskom Šamcu. 

(Tuzlainfo.ba/AA)