Neobjavljivanje rezultata popisa: Pokušava li se umanjenjiti broja Bošnjaka i Hrvata u RS-u?

by admin
| 15:25

Profesor na Fakultetu poliičkih nauka Univerziteta u Sarajevu Senadin Lavić izjavio je danas da je problem s objavljivanjem rezultata popisa stanovništva nastao zbog pokušaja da procenat Bošnjaka i Hrvata u RS-u bude što više umanjen – prenosi Fena.

Istakao je da su, prema podacima kojima on raspolaže, od ukupnog broja stanovnika u BiH više od 50 posto popisanih Bošnjaci, od čega je na području RS-a njih oko 200.000, što se određenim političkim oligarhijama ne sviđa jer su zacrtale da tamo bude do pet posto Bošnjaka.

Lavić smatra da je to dio šireg projekta negiranja Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, i navodi da će se truditi da Agencija za statistiku BiH objavi rezultate popisa koji će pokazati da je proveden po važećim zakonima ove zemlje.

Dodao je da je pitanje popisa riješeno usvajanjem Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, te provođenjem popisa po tom zakonu dok je problem napravljen oko definicije stalno naseljenog stanovništva.

Lavić je pojasnio da zakon jasno propisuje da su stalno naseljeni stanovnici BiH oni koji su živjeli referentnog datuma na određenom mjestu u BiH ili namjeravaju živjeti narednih najmanje 12 mjeseci, kao što je jasno propisano i ko nije stalno naseljeni stanovnik poput osoblja ambasada i slično. 

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.