Višemilionska ulaganja: Njemačka grupacija u Gračanici pokreće proizvodnju pametnih i SIM kartica

by admin
| 15:58

Bosanskohercegovačka kompanija Elatec pustit će svečano u upotrebu 2. septembra 2015. godine u Gračanici, novosagrađenu tvornicu za personalizaciju SIM i pametnih kartica.

 

Tim događajem bit će ozvaničena višemjesečna proizvodnja, kojom se u Elatec-u osiguravaju potrebni prozvodi za sva tri GSM operatera u Bosni i Hercegovini, te za operatere u susjednim zemljama.

Također, Elatec proizvodi elektronske kartice za banke, a njihovi klijenti su: NLB banka, BBI, Sparkasse, Union banka, Vakufska banka, Moja banka, BOR banka…

Imperativ je da proizvodi Elateca u što skorijem periodu osvoje evropska tržišta. Kvalitet njihovih proizvoda zadovoljava sve potrebe tih tržišta, a to će uskoro biti potvrđeno i licencom GSM Asocijacije. Time će Elatec doo Gračanica biti jedna od dvanaest svjetskih kompanija sa GSM licencom, koja je preduslov za proizvodnju SIM kartica.

Elatec doo posluje kao članica njemačke grupacije Elatec GmbH. Kompaniju je osnovao Muamer Jarović još 1989. godine, a uz male prekide uzrokovane ratom, ovo poslovno društvo od 2007. godine radi bez prekida. Ulaskom u njemački poslovni sistem Elatec GmbH unijeto je bogato iskustvo, znanje i sposobnost domaćih stručnjaka, koji su uspješno odgovorili svim zahtjevima njemačkog partnera.

U Elatecu je trenutno uposleno 16 ljudi, mahom inženjera, a do kraja godine, nakon dobijanja GSM licence, taj broj bi mogao biti uvećan za novih trideset uposlenika. Do sada je uloženo više od tri miliona maraka, a planirana su ulaganja od dodatnih dva miliona u nabavku opreme i proširenje kapaciteta.

U gračaničkm pogonu Elatec-a proizvode se SIM kartice i pakovanja, kao i RFID čitači kartica, a kompanija Elco je distributer njihovih proizvoda. Tvornica, koja se prostire na 1.600 metara kvadratnih, opremljena je najmodernijim mašinama i trenutno ima kapacitet dva miliona SIM kartica na godišnjem nivou. Proizvodnja zahtijeva visoke standarde sigurnsti, tako da se ovdje uspješno koristi sigurnosna SAS oprema, koja zadovoljava sve standarde propisane od GSM Asocijacije za opremu za personalizaciju SIM kartica. Proizvodni i sistem pakovanja zaštićeni su sa 60 video nadzora, senzorima na pokret i sistemima za kontrolu pristupa, a proizvodni pogoni i kontrolna soba su visoko sigurnosna područja. Ovakav sistem sigurnosti još nije viđen u našoj zemlji.

– Naš prethodni rast je omogućio otvaranje nove fabrike u sjeveroistočnoj BiH. Želimo da postanemo jedan od vodećih svjetskih centara za personalizaciju SIM kartica. Iz tog razloga, ne pravimo kompromis kada je riječ o sigurnosti i kontroli pristupa zgradi – kazao je Benedikt Leisten, direktor sektora za kartična rješenja u Elatec grupaciji, u saopćenju koje je objavila ova grupacija u povodu pokretanja proizvodnje u bosanskohercegovačkom Elatecu.

Poseban segment u poslovanju Elatec doo Gračanica pedstavlja prpoizvodnja RFID čitača i kartica. Radi se o najsavremenijim, potpuno usavršenim sigurnosnim sistemima. Jedan sprat u novoj tvornici predviđen je za proizvodnju rješenja za SIM i pametne kartice, a drugi za RFID čitače kartica. Njemačka grupcija Elatec specijalizovana je za razvoj RFID čitača kartica i komponenti, a djeluje i kao distributer, sa fokusom na poluprovodnike, računarske sisteme, te displej tehnologije i rješenja. Elatec-ov RFID sistemi izuzetno su rasprostranjeni u svijetu, razlikuju se od drugih po tome što su projektovani tako da komuniciraju sa svim poznatim tehnologijama.

Pored proizvodnih pogona u Bosni i Hercegovini njemačka kompanija Elatec ima devet predstavništva u Evropi, zatim predstavništvo u SAD, Brazilu i Australiji. Iza proizvodnog sistema stoji moćna globalna distributivna mreža.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.