Brže vozom do mora: Željeznice FBiH ugrađuju 1.500 tona duge pruge

by admin
| 7:54

Prošle godine obnovljena je željeznična pruga na dionici od graničnog prijelaza u Čapljini do Bradine, a do aprila 2016. godine bit će obnovljeno i preostalih 36 km pruge na dionici od Bradine do Sarajeva, te najkompleksniji dio trase, tunel Ivan, u dužini od tri km. 

Krajem prošle godine renomirana talijanska kompanija Generale Costruzioni Ferroviale (GFC), u konzorciju sa bosanskohercegovačkom kompanijom Hering, počela je s radovima na rekonstrukciji željezničke pruge na dionici Sarajevo-Bradina. 

Prva faza, koja se prvenstveno odnosi na građevinske radove, trenutno se privodi kraju, a u septembru u Bosnu i Hercegovinu, pored 4.000 tona šina, prvi put stiže i univerzalna mašina za nabijanje pruge Matisa. 

Roberto Accinelli, menadžer projekta rekonstrukcije željezničke pruge na dionici Sarajevo-Bradina smatra da je najveći izazov u pogledu rekonstrukcije ove dionice kompleksan teren, te tunel Ivan. 

“Naša grupacija radi na rekonstruciji i održavanju željeznice diljem svijeta, i do sada smo radili na više od 20 projekata u Italiji, Francuskoj, Danskoj, Turskoj, Bugarskoj i Maroku”, kazao je Accinelli. 

Pored obaveza prema prilagođavanju radova redovnom željezničkom saobraćaju, kako je dodao, svakako najkompleksniji dio dionice je tunel Ivan, čija rekonstrukcija traje cijelu godinu i koji će u potpunosti obnoviti, a posebno je zanimljivo da će prugu na tom dijelu postaviti u nivou asfalta, kako bi je što bolje učvrstili, te dobili na visini tunela, koja je na određenim dijelovima tek nekoliko centimetara iznad vagona. 

Accinelli je također kazao da je dosad u Bosnu i Hercegovinu stiglo više od 1.500 tona 120 metara duge pruge, koja se prvi put koristi na ovim prostorima. 

Od narednog mjeseca u BiH stiže i univerzalna mašina za nabijanje pruge Matisa, opremljena sistemom za precizno podešavanje pruge, te posebnim softverima za upravljanje, kako bi se osigurala maksimalna preciznost u radu. 

Za korisnike željezničkog saobraćaja najvažnija informacija je svakako da će nakon rekonstrukcije pruge željeznički saobraćaj biti puno udobniji i sigurniji, a zastoji će biti svedeni na minimum. 

Italijanski ambasador u Bosni i Hercegovini Ruggero Corrias pozdravio je partnerstvo talijanskih i bosanskohercegovačkih kompanija ističući da je dolazak kompanije GCF u Bosnu i Hercegovinu znak preokreta za buduća ulaganja njegove zemlje u BiH. 

Društvo Generale Costruzioni Ferroviale (GCF) lider je u sektoru željezničke opreme, osnovano 1950. godine i danas je prisutno, sa projektima modernizacije, sanacije i izgradnje željezničkih čvorišta i novih linija velike brzine, u Evropi i Africi, saopćeno je iz društva GCF.

(Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.