Velika potražnja: Šljive iz Gradačca se izvoze u Njemačku, Austriju, Holandiju…

by admin
| 18:54

Šljiva, koja se iz Gradačca izvozi u zemlje Europske Unije, kvalitetno je voće za kojim vlada velika potražnja, naročito u Njemačkoj. Međutim, proizvodjači šljive sa ovog područja već tri godine imaju probleme sa ledom i savijačom a kašnjenje i neisplaćivanje subvencija samo je pogoršalo ovaj problem. Stručnjaci i oktupljivači šljive tvrde da se uz pomoć države iz Gradačca godišnje može izvoziti dvadeset hiljada tona šljive, kruške i jabuke i plasirati na tržište Europske unije – piše RTVTK.

Šljive koje se izvoze iz Gradačca, najbolje su u Evropi, tvrde domaći otkupljivači šljiva. U prilog tome govori i velika potražnja za ovim voćem. Zbog toga se i izvoze u Njemačku i Austriju, Holandiju a nešto manje i u Italiju. Međutim, proizvodjači šljiva su u posljednje tri godine pretrpili velike štete. Najveći protivnici su led, savijači koji prouzrokuju crvljivost šljive i odnos vlasti prema ovoj grani.

-Odgovorno tvrdim da imamo jednu od najboljih šljiva u Evropi, ali zbog nedostatka sredstava i nerazumijevanja politike izostaju kvalitetne novčane podrške našim poljoprivrednim proizvodjačima, što je potrebno kako bi opstali na tržištu. Jer ne možemo zanemariti Srbiju i Mađarsku, velike proizvodjače šljive. Bosna i Hercegovina je mala zemlja a naša politika, dali namjerno ili iz neznanja pokušava da uguši ovo malo proizvodnje voća i povrća, kaže Ibrahim latifović iz poljoprivredne zadruge „Late“ koja se bavim otkupom šljive u Gradačcu.

Gradačac, prema procjenama otkupljivača ali i proizvodjača šljive, kruške i jabuke, može izvoziti oko 20 hiljada tona šljive godišnje u Europsku Uniju. Međutim, potrebna je konkretna i kvalitetna pomoć vlasti.

– Mi smo do sada izvezli nekih 500 tona a imamo namjeru izvesti ukupno 700 tona svježe konzumne šljive. I još 300 tona industrijske šljive za preradu. A mi ne poslujemo dobro ako izvezemo ispod dvije hiljade tona šljive. Ove godine izvoz ćemo zaokružiti na hiljadu tona što je za nas pogubno. Ove godine smo imali led i tri naleta savijača zbog čega je bila izražena crvljivost šljive a naši proizvodjači nisu izmogli finansijski da kvalitetno zaštite taj proizvod, podvukao je Latifović.

Proizvodjačima šljive mnogo znači blagovremeno isplaćivanje poticaja, jer im to može pomoći da osiguraju kvalitetan proizvod koji nije teško plasirati na tržište. Kažu da sa jabukom ne mogu biti konkurentni ali sa kruškom, koje nedostaje na tržištu i kvalitetnom šljivom, mogu pospješiti domaći izvoz i proizvodnju domaćeg voća.

Treba napomenuti da domaći proizvodjači vode računa o kvalitetu šljive koja se izvozi, dok otkupljivači ovog voća veliku pažnju posvećuju procesu pripreme za izvoz. Određuje se kakvoća i kvalitet, datum berbe, vrši se ravnomjerno pothlađivanje šljiva na temperaturi od dva stepena kako bi proizvod bio spreman za plasman na tržište zemalja Europske unije. 

(Tuzlainfo.ba/RTVTK)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.