Bravo dječaci: Kadetska košarkaška reprezentacija BiH u finalu EP-a!

by admin
| 20:26

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se u finale Eurobasekta u Litvaniji nakon što je večeras nakon produžetaka porazila odgovarajuću selekciju Španije rezultatom 86:78.

Meč je ponudio mnogo neizvjesnosti, a u četvrtu četvrtinu ušlo se sa neriješenim rezultatom. I tokom posljednjeg perioda, meč je bio u egalu, makar su Španci sam finiš dočekali s prednošću od tri poena. U ključnom trenutku Sani Čampara je pogodio trojku i meč odveo u produžetke.

Prva četvrtina meča protekla je u dominaciji našeg tima. Predvođeni odličnim Musom i Sikirašem naši košarkaši igrali su odličnu košarku, te na prvu pauzu otišli sa prednošću od sedam poena, 19:12.

Oniliko koliko su naši dominirali u prvom periodu, toliko je u drugom bolja bila Španija. Zakazala je bh. odbrana, pa su Španci postigli 20 peona naspram naših 12 zahvaljuući čemu su na pauzu otišli sa poenom prednosti.

Treća četvrtina ponudila je ujednačenu igru i blagu prednost naše reprezentacije. U konačnici smo bolji bili za jedan koš, pa smo posljednju dionicu dočekali sa neriješenim rezultatom, 47:47.

I u posljednjoj četvrtini se igralo praktično koš za koš. Španija je sam finiš dočekala sa prednošću od tri poena, ali je odlični Sani Čampara pogodio šut za tri poena i meč odveo u produžetke.

Košem Džanana Muse naš tim poveo je u produžetku rezultatom 66:65, da bi potom Španci uzvratili trojkom za plus dva. Pri rezultatu 70:67 za Španiju, naši su dobro odbranili napad protivnika, da bi Sikiraš potom postigao koš uz dodatno slobodno bacanje. Svojim osamnaestim košem sa linije slobodnih bacanja Sikiraš je izjednačio na 70:70. Potom smo odličnom odbranom zaustavili još jedan napad, da bi u narednom Sikiraš pogodio šut za tri poena i drugo vodstvo za bh. tim u produžetku, 73:70. U narednom napadu Carasco je pogodio za tri poena izjednačivši rezultat na 73:73. Našim igračima preostao je napad za pobjedu u kojemu iz dva pokušaja nismo uspjeli poentirati. Uslijedio je još jedan produžetak.

U prvom napadu u drugom produžetku Sani Čampara je pogodio šut za dva, a potom i dodatno slodno bacanje za plus tri našeg tima. Španci su potom uz zvuk sirene izjednačili na 76:76, da bi u narednom napadu Čampara pogodio šut za tri poena i odveo nas na 79:76. Uslijedila je još jedna dobra odbrana bh. tima, te pogodak Muse sa linije slobodnih bacanja za 80:76. U narednom napadu Musa je šutirao za tri poena i vjerovatno pobjedu, ali je lopta na nesreću ispala iz koša. Španci su potom sretno pogodili za dva i smanjili na 80:78. Potom je Musa pogodio za 82:78. Odbranili smo potom dva napada, te na kraju pogodili za nedostižnih 84:78.

Bh. tim u finalu će igrati protiv domaće Litvanije.

(Tuzlainfo.ba/klix)

1508 kosarka -stat