Nova koalicija: Od 15. avgusta raspodjela pozicija u Vladi FBiH

by admin
| 10:55

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) uz saglasnost HDZ-a BiH, postigla koalicioni sporazum s BPS-om, Strankom za BiH, te s A- SDA, od 15. augusta uslijediće proces raspodjele pozicija u Vladi Federacije BiH .

Ovo je Feni potvrdio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić. 

Raspodjela pozicija biće regulisana aneksima, jer to nije ušlo u sporazum, koji je potpisalo pet navedenih stranaka, koje čine novu parlamentarnu većinu u Federaciji BiH. 

“U ovoj sedmici eventualno početkom naredne trebali bismo završiti potpisivanje aneksa. Stranka za BiH spremna je početkom naredne sedmice da se prihvati posla. Pitanje je samo koja je mogućnost u Parlamentu FBiH, odnosno kod potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića (DF) da prihvati nova imenovanja u Vladi FBiH i stavi svoj potpis na njih”, kazao je predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić. 

Nova imenovanja u Vladi FBiH trebaju odobriti predsjednik i dva potpredsjednika FBiH. 

Jerlagić je uvjeren da potpisi predsjednika FBiH Marinka Čavare i potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović nisu upitni. 

Predsjedavajući Mušić smatra da je „jedna strašna smutnja prisutna u prostoru s namjerom kreiranja određene vrste haosa“.

“Odnosi unutar SDP-a i DF-a, gdje slijede kongresi, na kojima će biti izabrani predsjednici tih stranaka, ukazuju da postoje ti unutrašnji odnosi koji se vrlo vješto pokušavaju prenijeti na ukupno okruženje. Bolje bi bilo da se više pozabave unutrašnjim pitanjima i odnosima, a onda da kao državotvorne stranke nastupe zajedno s nama”, kazao je Mušić.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.