Zastupnički dom FBiH: Usvojen je Zakon o radu!

by admin
| 4:26

Nakon što je prekjuče Zakon o radu usvojen na Domu naroda Parlamenta FBiH, sinoć je i Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio Zakon o radu.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH je Prijedlog zakona o radu razmatrao kao drugu tačku dnevnog reda. 

Prije toga, SBB, DF, SDP i HDZ 1990 zatražili su skidanje Prijedloga zakona o radu sa dnevnog reda, što je, nakog glasanja, odbijeno. 

Prijedlog Zakon o radu je razmatran u hitnoj proceduri, a na kraju je usvojen sa 50 glasova za, 30 protiv i bez suzdržanih glasova.

Nakon pojedinačnog glasanja, odnosno poimeničnog prozivanja svakog od zastupnika, Zakon o radu je ipak dobio većinu sa 50 potrebnih glasova. Za su glasali SDA, HDZ, A-SDA, Naša stranka, BPS i SBiH. Protiv su bili SBB, DF i SDP, zastupnici HDZ-a 1990 nisu bili u sali kada se glasalo.

Usvajanje Zakona o radu podržali su zastupnici iz redova SDA, HDZ-a BiH, BPS-a, A-SDA, Stranke za BiH i Naše stranke. 

Protiv su bili zastupnici SBB-a, SDP-a i DF-a. 

Na ovoj sjednici ZD Parlamenta FBiH podneseno je ukupno 45 amandmana na Prijedlog zakona o radu. 

Naime, 24 amandmana podnijeli su zajedno SDP, SBB i DF, sedam amandmana podnio je Klub SDP-a, osam zastupnik Damir Mašić, Azra Hadžiahmetović podnijela je pet amandmana i Klub BPS-a jedan. 

Vlada FBiH je održala 10 hitnu sjednicu na kojoj je odbila sve amandmane ali je premijer Novalić rekao kako će Vlada FBiH prihvatiti neke zahtjeve u naknadnom periodu i procedurama. 

Naime, prilikom izrade kolektivnih ugovora bit će prihvaćen sadržaj amandmana koje je podnijela Azra Hadžiahmetović i Dennis Gratz.

(TI/Klix)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.