Dom naroda Parlamenta FBiH: Usvojen Zakon o radu, demonstranti nezadovoljni!

by admin
| 13:41

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je na današnjoj vanrednoj sjedinici Zakon o radu koji je posljednjih sedmica izazvao velike polemike u Federaciji.

U svom izlaganju prije glasanja o Prijedlogu zakona o radu, premijer Federacije BiH Fadil Novalić je rekao da je ovo najliberalniji zakon o radu u Evropi, te da nam je liberalizam ponuđen kao nagrada.

“Ako ne bude usvojen zakon onda nema zapošljavanja i nema pristupnih fondova”, kazao je on.

Novalić je kazao kako su nam pristupni fondovi potrebni kako bi se usnjerili za zapošljavanje i razvoj zemlje. Ne usvajanje dovesti će samo da daljeg nastavka prakse postojanja privilegovanih koji žive na račun građana FBiH.

“Zakon nam treba zbog nas, ne zbog EU”, kazao je Novalić.

Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH, je rekao da su pregovori o zakonu o radu počeli u maju ove godine nakon sastanka s federalnim ministrom rada Milanom Mandilović.

“Tada nam je pružena prilika, kao i sindikatu da naprave kompromis i da će to Vlada prihvatiti”, istakao je Čengić.

Dok traje zasijedanje Dom naroda Parlamenta FBiH, demonstranti koje okuplja više sindikalnih organizacija su imali namjeru protestima onemogućiti donošenje spomenutog zakona.

Okupljeni ispred Parlamenta Federacije BiH prošli su kroz zaštitnu ogradu oko zgrade, u pokušaju da uđu i prekinu sjednicu Doma naroda tog parlamenta.  U tome ih sprečava veliki broj policijskih službenika.

(TI/klix/agencije) / Foto: Klix.ba i Faktor.ba