SDP BiH: U septembru izbori za predsjednika, u oktobru novi Kongres

by admin
| 13:18

Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) BiH danas je u Sarajevu usvojio Odluku o raspisivanju izbora za predsjednika SDP-a koji će biti održani 20. septembra i Odluku o održavanju Šestog redovnog Kongresa SDP-a koji će biti održan 3. oktobra, na kojem će 858 delegata iz cijele BiH birati novi Glavni odbor, te razmatrati inovirani Statut i Program SDPBiH.

 

Osim toga, usvojen je i Izvještaj o provedenim unutarpartijskim izborima za predsjednike općinskih, gradskih, kantonalnih i regionalnih odbora po sistemu jedan član jedan glas.

Glavni odbor je još jednom konstatovao da je SDPBiH jedina politička partija u Bosni i Hercegovini koja je prvo uvela, a onda i uspješno implementirala taj sistem što predstavlja najveći stepen unutarstranačke demokratije u kojem se svi članovi jednako odlučuju o svim ključnim pitanjima u partiji.

Također, Glavni odbor SDPBiH je “najoštrije osudio rješenja, kao i način na koji je vlast u Federaciji BiH donijela i uputila u parlamentarnu proceduru Zakon o radu, ističući da je sramotno da ga je Vlade FBiH donijela mimo saglasnosti Saveza samostalnih sindikata BiH, kao i mimo saglasnosti Ekonomsko-socijalnog vijeća u Federaciji BiH”.

– SDPBiH će iskoristiti sva demokratska sredstva da spriječi usvajanje zakona koji umanjuje prava već obespravljenih radnika i koji ide na ruku isključivo neokapitalistima koji ionako izrabljuju radnike, te zloupotrebljavaju i krše postojeća zakonska rješenja – saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

(TI)