Gradovi na Balkanu najtopliji u Evropi: U Mostaru jučer 41 stepen!

by admin
| 6:30

Prema zvaničnim podacima o visini temperatura u Evropi, balkanski i mediteranski gradovi su jučer bili ubjedljivo najtopliji, javlja Anadolu Agency (AA). Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH), u 15 sati u Mostaru je registrovan 41 stepen Celzijusa.

U isto vrijeme, u Sarajevu je bilo 36 stepeni koliko je bilo i u Bihaću i Bugojnu. Temperatura mora u Neumu izmjerena u 14 sati, kako navode iz FHMZ-a, iznosila je 27 stepeni.

Portal “Accuweather” je zabilježio da je temperatura u Podgorici danas iznosila 40 stepeni Celzijevih, a u Beogradu 38 stepeni.

Jednako toplo je bilo i u drugim gradovima u regiji. U Tirani je temperatura iznosila 37 stepeni, u Sarajevu 36, Zagrebu 35, dok je u Ljubljani bilo 33 stepena Celzijusa.

U pojedinim dijelovima Evrope temperature su dosta niže. Tako je u Berlinu zabilježena dnevna temperatura od 26 stepeni, Briselu 24, Londonu 22, Istanbulu 31 i Parizu 29 stepeni Celzijusa.

U Pragu je također danas zabilježena temperatura od 32 stepena, u Moskvi 22, Madridu 34 i Amsterdamu 20 stepeni.

Danas su se od visokih vrućina spasili stanovnici sjeverne Evrope gdje je, naprimjer, u Kopenhagenu zabilježena temperatura od 22 stepena, dok je u Oslu bilo 17 stepeni.

Iz FHMZ-a navode da će se slične vremenske prilike zadržati danas, a u noći sa nedjelje i ponedjeljak očekuje se osvježenje u vidu pljuskova.

U Zavodu za Hitnu pomoć Kantona Sarajevo sve raspoložive ekipe rade sa pacijentima, a za AA je potvrđeno kako se veliki broj pacijenata javlja zbog simptoma izazvanih visokim temperaturama. 

Iz istih razloga, Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) apeluje na vozače da izbjegavaju vožnje na duže relacije tokom dana te da se prave pauze tokom vožnje. Zbog klima uređaja u vozilima, iz BIHAMK-a napominju vozače da isključe uređaje kako bi se pripremili za izlazak iz vozila.

(TI/Anadolija)