Akcija “List”: Više od 200 službenika SIPA i UIO vrše pretrese širom BiH

by admin
| 7:08

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su rano jutros akciju kodnog naziva “List“, koja se izvodi u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) zbog organiziranog kriminala, saopćeno je iz SIPA-e.

– U toku su pretresi objekata na više desetina lokacija na području općina Široki Brijeg, Posušje, Šamac, Brčko distrikt, Grude, Maglaj, Bijeljina, Mostar, Ljubuški i Ljubinje zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom porezna utaja ili prevara, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i davanje dara i drugih oblika koristi.

Pripadnici organizirane kriminalne grupe dovode se u vezu sa krijumčarenjem visokotarifnih roba u BiH, odnosno, nezakonitim prometom duhana u listu i sječenog duhana. Sumnjiče se da su u periodu od marta do jula 2015. godine na tržište BiH u ilegalan promet ubacile sječeni duhan u količini većoj od 220 tona s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, čime je Budžet BiH oštećen u iznosu većem od 18 miliona KM.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a više informacija bit će saopćeno u toku dana, navodi se u saopćenju.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.