Incident: Vučić iz Potočara ispraćen zvižducima, na njega bacani predmeti

by admin
| 12:11

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ispraćen je povicima i zvižducima, a na kolonu u kojoj se nalazio po izlasku sa mezarja u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari bacani su razni predmeti.

Već pri ulasku u Memorijalni centar u Potočarima počelo je negodovanje okupljenih, a kad je položio cvijeće i uputio se prema mezarju prema njemu su poletjele cipele i razni predmeti. U jednom trenutku došlo je i do gužve i naguravanja.

“Sa svih strana čuli su se povici i zvižduci. Istaknuti su i transparenti na kojima su citirane njegove izjave: ‘Ako ubijete jednog Srbina, mi ćemo 100 muslimana’. Ljudi su negodovali što je u ovom trenutku u Potočarima”, javila je Al Jazeerina reporterka Nataša Krstin.

Situaciju je smirio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović, pozvavši okupljene na mir i dostojanstvo. Rekao je da je to njihova dužnost prema žrtvama.

“Okrenite svoja lica prema tabutima, a ne prema onima koji su ovdje došli iz različitih razloga. Ne dozvolite da oni koji su uzrokovali našu bol uzmu naše dostojanstvo. To je obaveza prema našim šehidima i našoj vjeri. Molim vas, braćo i sestre, vrijeme je za namaz, okrenite se prema Kibli sada”, poručio je Kavazović.

Nakon njegovog apela, situacija se smirila. Vučić je Potočare napustio uz intervenciju snaga sigurnosti.

Cvijet ‘Sjećanje’ na reveru

Premijer Srbije Aleksandar Vučić prethodno se, stigavši u Srebrenicu, pozdravio sa srebreničkim majkama koje su mu poželjele dobrodošlicu.

”Hvala vam što ste došli”, rekla je predsjednica udruženja ”Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović i stavila srebrenički cvijet „Sjećanje“ na njegov rever.

Srebrenička majka Kada Hotić kazala je Vučiću: ”Ne može se negirati genocid. Mi smo svoj narod, nismo tuđi narod. Treba nam bolja budućnost. Ovo mezarje piše istinu, a istina može graditi budućnost.”

Vučić se potom upisao u Knjigu žalosti.

“Nadam se da se ovako užasan zločin nikada više neće dogoditi. Uveren u drugačiju i bolju budućnost u odnosima srpskog i bošnjačkog naroda, izražavam najdublje poštovanje prema svim žrtvama i njihovim porodicama. Ovde u Srebrenici obaveza svakog od nas je da pognemo glavu, ne zaboravimo i počnemo da stvaramo drugačiju budućnost”, napisao je Vučić.

Izvor: Al Jazeera