Prijetnje iz Zvornika: Organizovat ćemo proteste i presjeći kolonu „Marša mira“!

by admin
| 12:11

Udruženje ratnih vojnih invalida /RVI/ opštine Zvornik organizovat će proteste i presjeći  kolonu „Marš mira“ ukoliko koloni budu nošene bilo kakve provokativne oznake koje „vrijeđaju srpski narod“, rekao je danas predsjednik Udruženja RVI Zvornik, Dragislav Mijanović – piše Zvornikdanas.com.

Ovo je još jedna u nizu provokacija koje dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska, a kojima se želi oskrnaviti obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, najvećeg zločina na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata, a koji su počinile Vojska RS, te paravojne jedinice iz Srbije.

Mijanović je pod „provokativnim oznakama“ označio zastavu Republike Bosne i Hercegovine, međunarodno priznate države, koja se viorila ispred UN-a do usvajanja novih obilježija Bosne i Hercegovine, zatim zastave sa arapskim natpisima, te oznake  sa likom Nasera Orića ratnog komandanta odbrane Srebrenice, pravomoćno oslobođenog optužbi za počinjene ratne zločine pred Haškim tribunalom.

Mijanović je pozvao i nadležne organe bh. entiteta RS, u skladu sa svojim ovlašćenjima, spriječe nezakonito isticanje po njemu uvredljivih obilježja.

Marš mira putem slobode je memorijalni pohod od sela Nezuk kod Sapne do Potočara, kojim Bošnjaci i njihovi gosti iz brojnih zemalja čuvaju uspomenu na hrabri proboj Srebreničana u julu 1995 godine, nakon pada tada zaštićene UN enklave.

Ove godine se očekuje rekordan broj učesnika Marša mira, s obzirom da je riječ o obilježavanju 20-godišnjice genocida nad Bošnjacima.

O njihovoj sigurnosti brinuće pripadnici svih policijskih agencija iz BiH.

(Tuzlainfo)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.