Zbog pronađene salmonele: “Vegeta” povučena sa tri tržišta

by admin
| 13:18

 Hrvatska kompanija “Podravka” saopštila je danas da je u toku proces povlačenja proizvoda “vegeta” od 250 grama i 500 grama, određenih proizvodnih serija, sa tržišta Austrije, NJemačke i Slovačke, jer je tokom rutinske kontrole u Austriji utvrđeno da postoje indicije prisutnosti bakterije salmonele u tragovima u jednom izolovanom slučaju.

U saopštenju se navodi da je, kao mjeru predostrožnosti s ciljem zaštite potrošača, “Podravka” odlučila samoinicijativno provesti aktivnosti za povlačenje proizvoda sa navedena tri tržišta na kojima se nalaze proizvodi navedenih proizvodnih serija.

“Podravka” je proizvode iz predmetne proizvodne serije dala na analizu službenim akreditovanim hrvatskim laboratorijima “Evroinspek Kroacija kontrola” i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr Andrija Štampar”, koji su utvrdili odsutnost bakterije salmonela u “vegeti” i na taj način potvrdili rezultate “Podravkine” laboratorije kontrole kvaliteta.

U toku su i dodatne analize proizvoda navedenih proizvodnih serija kod ovlaštenih EU laboratorija, napominju iz ove kompanije.

“Podravka” redovno i kontinuirano provodi u svojim laboratorijima kontrolu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti svih ulaznih sirovina, poluproizvoda, gotovih proizvoda, ambalaže i životne sredine.

Kontrola kvalitete sprovodi se u skladu s važećim zakonima i EU regulativom, te odgovarajućim politikama i standardima “Podravke” koje se odnose na kvalitet i bezbjednost hrane.

“Podravka” će nakon prikupljanja svih relevantnih informacija pravovremeno informisati javnost i druga nadležna tijela u skladu s važećim propisima Hrvatske.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.