Izručen Bosni i Hercegovini: Naser Orić stigao u Sarajevo!

by admin
| 13:02

Bivši komandant Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici, koji je u Švicarskoj bio pritvoren, stigao je u glavni grad BiH.

Bivši komandant Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Naser Orić, koji je u Švicarskoj bio pritvoren na osnovu potjernice Srbije, stigao je u petak avionom u Sarajevo.

Avion u kojem je Orić stigao u glavni grad Bosne i Hercegovine poletio je iza podneva iz Ženeve, kazala je za Al Jazeeru njegova advokatica Vasvija Vidović.

U četvrtak je objavljena vijest da će Švicarska izručiti Orića Bosni i Hercegovini, nakon što je istekao ekstradicijski pritvor Oriću koji je uhapšen na francusko-švicarskoj granici 10. juna, a na osnovu difuzne potjernice Srbije.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine u srijedu je, na zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine, od pravosuđa Švicarske zatražilo izručenje Orića ovoj državi.

Prošle sedmice izručenje Orića zatražila je i Srbija.

Orićev predmet je 2009. godine, odlukom Suda Bosne i Hercegovine, preuzet u nadležnost Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine.

Državljanin BiH

S obzirom na to da je riječ o osobi koja je državljanin Bosne i Hercegovine i koja je dostupna pravosudnim organima te da se odaziva na pozive pravosudnih organa, u ovom predmetu nije traženo određivanje mjere pritvora ili drugih mjera zabrane, saopćeno je ranije iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Orićeva braniteljica Vasvija Vidović ranije je kazala kako će njen klijent prihvatiti izručenje vlastima Bosne i Hercegovine, što će dovesti do skraćenog postupka ekstradicije.

Ratni komandant Armije Bosne i Hercegovine se nalazio u ekstradicijskom pritvoru u Ženevi, gdje je uhapšen na osnovu potjernice koju je za njim, zbog navodnih ratnih zločina na teritoriji Srebrenice 1992. godine, raspisala Srbija 2014. godine.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala je 2008. godine Orića oslobodilo krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.

(Tuzlainfo / Izvor: Al Jazeera i agencije)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.