Izvinjenje Izraelu: MVP BiH žali zbog gaženja zastave u Zenici

by admin
| 13:00

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava žaljenje i izvinjenje Izraelu, njenim građanima i institucijama zbog skrnavljenja državne zastave do kojeg je došlo 12. juna u Zenici, navodi se u saopćenju ministarstva.

 

Kako prenosi Anadolu Agency (AA), Ministarstvo vanjskih  poslova BiH izrazilo je žaljenje zbog nedoličnog ponašanja dijela navijača na nedavno održanoj utakmici između fudbalskih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Izraela (3:1) u kvalifikacijama za EURO 2016.

“Nedoličnim ponašanjem i grubim postupkom prema državnim obilježjima prijateljske države, u ovom slučaju Izraela, ne pomaže se ni našim sportistima, niti prijateljskim reprezentacijama, kao ni Bosni i Hercegovini, nego se nanosi nesaglediva i teško popravljiva šteta. Grupe osoba i pojedinci skloni takvom ponašanju ne zaslužuju da budu nazvani navijačima, a prema njima je potrebno preduzeti ne samo moralne nego i sve zakonske mjere”, piše u saopštenju izdatom iz Kancelarije za odnose sa javnošću MVP-a BiH, u kojem ističu:

„MVP BiH poziva nadležne istražne organe da što prije otkriju i procesuiraju pokretače ne samo ovog, nego i svih drugih nemilih događanja na sportskim manifestacijama“.

Pripadnici jedne od organizovanih grupa navijača BiH prije utakmice u neposrednoj blizini stadiona „Bilino polje“ gazili su  zastavu Izraela. Intoniranje himne Izraela pred meč ispraćeno je negodovanjem i zvižducima sa tribina, zbog čega će Nogometni/Fudbalski savez BiH (N/FS BiH) biti kažnjen od strane Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) nakon sjednice Disciplinske komisije zakazane za 16. juli, piše Anadolu Agency.

(TI/AA)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.