FBiH: Znate li da sami možete uplaćivati doprinose za zdravstvo i radni staž?!

by admin
| 23:04

Ukoliko niste zdravstveno osigurani jer ne radite, niste prijavljeni na biro i nemate supružnika ili roditelja koji bi vas mogao osigurati, možete se osigurati tako što ćete, ukoliko imate sredstava, zdravstveno uplaćivati sami sebi. Isto možete uraditi i za penziono-invalidsko osiguranje.

 

Prema odredbama Člana 27. Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH, propisano je da su lica sa prebivalištem na teritoriji FBiH koja imaju sredstva za izdržavanje, obavezna osigurati na zdravstvenu zaštitu u obimu utvrđenom za članove porodice osiguranika, ako im se zdravstvena zaštita ne osigurava po drugom osnovu.

– Lica iz stava 1 ovog člana ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu pod uvjetima da je uplaćen doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje, od dana prestanka svojstva osiguranika, odnosno najmanje šest mjeseci unazad. Na osnovu citiranog člana potrebna je uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje za šest mjeseci unazad i tekući mjesec, rečeno je za portal Klix.ba u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.

Oko 40 KM mjesečno za zdravstveno osiguranje

Ukoliko ste bili prije osigurani, i više ne ostvarujete pravo na zdravstvenu zaštitu a možete priuštiti, potrebno je da se prijavite u poslovnice nekog od Zavoda za zdravstveno osiguranje najkasnije šest mjeseci nakon što izgubite osiguranje. Mjesečno je potrebno da izdvojite pet posto od prosječne bruto plate isplaćene na području FBiH prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna plata za mjesec mart ove godine iznosila je 834 KM, što znači da bi za svoje zdravstveno osiguranje trebali izdvojiti 41,7 KM.

– Pisani zahtjev za prijavu na zdravstveno osiguranje po članu 27. može se podnijeti u bilo kojoj poslovnici Zavoda. Pored zahtjeva potrebno je dostaviti i original uplatnicu, fotokopiju lične karte i Uvjerenje Porezne uprave Federacije BiH u kojem je navedeno da prema evidenciji iz Jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa koji su evidentirani u Poreznoj upravi FBiH, nema tekućih osiguranja, istakli su u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.

Uplate za staž od 15. godine života

Slična situacija je i sa uplatama za penziono i invalidsko osiguranje. Državljani BiH koji nisu obuhvaćeni obveznim penzionim osiguranjem, u skladu s članom 17. Zakona o PIO, mogu sebi i članovima svoje porodice dobrovoljnim osiguranjem osigurati prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Također, državljani BiH uposleni u državi s kojom nije zaključen međunarodni ugovor, mogu se dobrovoljno osigurati na penzijsko i invalidsko osiguranje, u skladu sa ovim zakonom.

Potrebno je da je osiguranik državljanin BiH s prebivalištem na teritoriju Federacije BiH, ili da je prije odlaska u inostranstvo imao prebivalište na teritoriju Federacije BiH, da nije obuhvaćen obveznim penzijskim osiguranjem, da ima opću zdravstvenu sposobnost i da se ne nalazi na redovnom školovanju, navode na stranici Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje.

Oko 200 KM mjesečno

Mjesečna uplata iznosi 24,64 posto od prosječne plate, što bi u ovom slučaju (plata 835 KM) iznosilo 205,7 KM. Zahtjev za dobrovoljno osiguranje može se podnijeti u mjestu prebivališta u najbližoj poslovnici FZ PIO.

Isti su podaci i za Republiku Srpsku. Kada podnosite zahtjev potrebno je da popunite obrazac zahtjeva, donesete ovjerenu kopiju lične karte u radne knjižice, nepopunjen obrazac M, ukoliko ste bili osiguranik samostalnih djelatnosti donijeti uvjerenje o obavljanju samostalne djelatnosti, a ukoliko ste bili prijavljeni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje potrebna je potvrda o periodima evidencije.

Bitno je naglasiti da staž možete uplaćivati od 15. godine. Ovo je posebno dobro za mlade koji rade sezonske poslove, kao i sve koji nemaju stalno radno mjesto ili rade po ugovoru o djelu.

(TI/klix)