UIO BiH – RC Tuzla: Oduzeto 280 kilograma nezakonito prodavanog duhana

by admin
| 9:26

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u Regionalnom centru Tuzla, su u dvije odvojene akcije privremeno oduzeli 280 kilograma duvana koji je nezakonito prometovan na tržištu Bosne i Hercegovine.

Iz UIO u saopćenju pojašnjavaju da je, u zajedničkoj akciji Tima za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja UIO, u Regionalnom centru u Tuzli, i policijskih službenika MUP-a Republike Srpske, Policijske stanica Šamac, zbog sumnje u nedozvoljen promet akciznih proizvoda, privremeno oduzeto 80 kg sitno sjeckanog duhana. 

Prilikom redovne kontrole saobraćaja, nakon zaustavljanja na području općine Šamac, utvrđeno je da se kod jedne fizičke osobe u putničkom motornom vozilu, između ostalog, nalazi 80 kg sitno sjeckanog duhana koji nije bio obilježen akciznim markicama. 

Protiv navedene osobe bit će pokrenut prekršajni postupak, navode iz UIO BiH. 

Također, u zajedničkoj akciji Tima za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja UIO u Regionalnom centru u Tuzli i policijskih službenika MUP-a TK – Policijske uprave Gradačac, privremeno je oduzeto 200 kg sitnosjeckanog duhana. 

I protiv osobe od kojeg je privremeno oduzet duhan, koji je nezakonito prodavan na tržištu BiH, bit će podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH o postojanju osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo. 

U toku ove godine UIO je intenzivirala istražne radnje kad je u pitanju nezakonito prometovanje duhana i duhanskih proizvoda. 

To je rezultiralo desetinama akcija širom Bosne i Hercegovine u kojima su pronalažene i oduzimane značajne količine duhana koji je nezakonito prodavan na tržištu BiH. 

Tako su u 2015. godini službenici UIO oduzeli više od 1.300 kg duhana koji je prodavan bez akciznih markica. 

(Tuzlainfo/Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.