Sadrže svinjsku mast: Maggi supe sa lažnim deklaraciajma se povlače iz prodaje u FBiH

by admin
| 13:09

Federalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo izdalo je saopštenje za javnost povodom pojave na tržištu u FBiH Maggi supa sa sakrivenim sastojkom svinjske masti, a imajući u vidu religijske osjećaje muslimana u FBIH posebno jer je nastupio mjesec ramazan.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Federalna uprava za inspekcijske poslove je odmah po zaprimanju informacije o pojavi spornih proizvoda Maggi supa na tržištu u Federaciji Bosne i Hercegovine poduzela inspekcijske aktivnosti, te je uvozniku Maggi supa za Bosnu i Hercegovinu, privrednom subjektu „Nestle Adriatic BH” d.o.o. Sarajevo, izdala usmeni nalog o hitnoj obustavi prometa spornog proizvoda i povlačenja istog sa tržišta.

Riječ je o Maggi goveđim supama sa rezancima sa naknadno zalijepljenim deklaracijama na kojima je naznačen sadržaj koji se razlikuje od sastava na originalnoj – prelijepljenoj deklaraciji.

Naime, u opisu sadržaja na nalijepljenoj deklaraciji nigdje ne stoji da je jedan od sastojaka svinjska mast nego palmino ulje, za razliku od originalnog pakovanja – gdje je na (prelijepljenoj) deklaraciji jasno istaknuto da je jedan od sastojaka svinjska mast, a što je i potvrđeno od strane proizvođača da sporni proizvod zaista sadrži svinjsku mast.

Obzirom da se radi o prekršajima isticanja netačne deklaracije i obmanjivanju potrošača, pored poduzetih mjera, tržišna inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove izvršit će hitan inspekcijski nadzor, te će biti naložene kako mjere povlačenja spornih proizvoda sa tržišta, tako i mjere uništenja spornih proizvoda, te mjere novčanog sankcionisanja.

Ovim putem Federalna uprava za inspekcijske poslove želi ukazati građanima u Federaciji BiH da ukoliko primijete na tržištu u Federaciji BiH sporni proizvod – Maggi goveđu supu, odmah jave na kontakte u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove tel. 033/563-360, 033/563-396, ili na e-mail: [email protected]

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.