Nastupa mjesec ramazan: Večeras prvi teravih-namaz, sutra počinje post

by admin
| 5:34

Sveti mjesec muslimana, mjesec posta, nastupa večeras, sa akšamskim ezanom (u Tuzli to je u 20:39 sati) i traje do akšamskog ezana u četvrtak, 16. jula. Večeras se klanja i prvi teravih-namaz.

Ramazanski bajram počinje se obilježavati klanjanjem bajram-namaza, 17. jula.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

U ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu­l­kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur´ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Muslimani Bošnjaci, pored posta i klanjanja teravih­namaza od dvadeset rekata, ramazan provode nastojeći što više učiti i razumijevati kur´anski tekst, prisustvovati mukabelama, družiti se na zajedničkim iftarima i sehurima, razvijati duh međusobne solidarnosti i izvršiti obavezu koja proističe iz propisa zekata i sadekatu­l­fitra.

Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama.

(Tuzlainfo)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.