Izbori u SDP BiH: Sutra drugi krug za predsjednike kantonalnih i općinskih organizacija

by admin
| 17:30

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Irfan Čengić kazao je Feni da će drugi krug izbora za predsjednike kantonalnih i općinskih organizacija, tamo gdje nisu izabrani u prvom krugu, odnosno nisu dobili podršku 50 posto članstva, biti održan u nedjelju 7. juna.

U drugom krugu će se birati predsjednici općinskih odbora SDP-a Novi Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Vogošća i Kakanj, te predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Unsko-Sanskog kantona. 

– Nakon toga, u srijedu, će biti održana sjednica Centralne izborne komisije i Predsjedništva SDP-a, gdje ćemo potvrditi sve kandidate koji su izabrani – kazao je Čengić. 

U nedjelju 31. maja uspješno je završen prvi krug unutarpartijskih izbora u SDP-u BiH po sistemu „jedan član-jedan glas“. Od skoro reevidentiranih 29.000 članova, njih 24.436 je imalo glasačko pravo da bira između 181 kandidata za predsjednike 78 općinskih, 14 kantonalnih/regionalnih i sedam gradskih organizacija SDPBiH. 

U najvećem broju organizacija kandidati su osigurali podršku više od 50 posto birača već u prvom krugu glasanja. U skladu s Pravilnikom o održavanju unutarpartijskih izbora, konačni rezultati će biti potvrđeni nakon što bude završen drugi krug glasanja 7. juna na kojem će se birati predsjednici općinskih odbora SDP-a Novi Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Vogošća i Kakanj, te predsjednik kantonalnog odbora SDP-a Unsko-Sanskog kantona, saopćeno je ranije iz SDP-a BiH. 

(TI/Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.