Komšić: FBiH više nema parlamentarnu većinu

by admin
| 17:51

Predsjedništvo Demokratske fronte na današnjoj sjednici u Sarajevu zaključilo je da od danas ne postoji parlamentarna većina u Federaciji i da premijer Federacije Fadil Novalić nema podršku DF-a.

– Na ostalim nivoima vlasti odnosno tamo gdje stvari funkcioniraju ostajemo. I tog principa ćemo se držati na svakom nivou – da se poštuje zakon. Samo se o tome radi da se zakona trebamo držati, a politička snaga nije nešto što može imati dominaciju u bilo kojoj uređenoj državi. To je postulat pravne države – kazao je predsjednik stranke Željko Komšić.

Naglasio je da federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović, federalna ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat, federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović kao i dopremijer FBiH Aleksandar Remetić, koji je i federalni ministar trgovine ostaju na pozicijama do imenovanja novih, te pozvao SDA i HDZBiH da formiraju novu parlamentarnu većinu i predlože nove ministre. 

Dodao je da DF bez rezerve ostaje privržen birtansko-njemačkoj inicijativi, koja se tiče socijalno-ekonomskom napretka države. 

Osim što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu na televiziji N1 pozvao predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da se pomire, Komšić je dodao da ima neprovjerenu  informaciju da je “jutros bivši predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija razgovarao s Izetbegovićem oko fomiranja vlasti”.

– Šta i kako ne znam. Vlast je čudo i oči se počinju sijati. Da nam je stalo do fotelja ostali bi u ovoj priči. Ono što je nas interesiralo jeste da se poštuje zakon, pa da je i na štetu DF-a – rekao je Komšić.

Govoreći  koliki „pravni haos“ vlada u Federaciji Komšić je naveo da je „cijela namjenska industrija u FBiH upisana na Ministarstvo odbrane Federacije BiH, koje ne postoji, a pravni sljedbenik tog ministarstva je državno ministarstvo odbrane.

Predsjednik Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta izrazio je mišljenje da je „Vlada FBiH na današnjoj sjednici donijela protuzakonitu  Uredbu o načinu imenovanja upravljačkih struktura u javnim preduzećima“.

DF-ovi ministri glasali su protiv Uredbe, jer ona prepušta Vladi ovlasti za imenovanje upravljačkih struktura u javnim preduzećima umjesto resornim ministarstvima.

– DF je danas izgubio partnere (SDA i HDZBiH) koji su obećali depolitizaciju javnih preduzeća. S ovakvim načinom imenovanja i upravljanja u javnim preduzećima potpuno sam ubijeđen da će u narednom roku ta javna preduzeća ekonomski nazadovati i da će njihova uspješnost doći u pitanje. Ovo je potpuno suprotno ekonomskoj logici i načelima korporativnog upravljanja u javnim preduzećima – izjavio je Džonlagić.

Podsjetio je da je jedno od osnovnih poglavlja u ekonomskom programu DF-a bila reorganizacija i depolitizacija javnih preduzeća, ali ne na način koji su predložili SDA i HDZ.  

U Federalnom parlamentu DF će djelovati kao opozicija. 

– U ovom parlamentu do sada nismo dobili ni jedan zakonski prijedlog iz seta ekonomskih reformi, a čak ni Program rada Vlade FBiH nije došao pred parlament – istakao je Đonlagić nakon sjednica Predsjedništva stranke.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.