Nove cijene: Od 1. juna poskupljuje 26 vrsta cigareta

by admin
| 10:31

U ponedjeljak. 1. juna u Bosni i Hercegovini poskupljuje 26 vrsta cigareta.

Poskupljenje će iznositi od 10 do 20 feninga, a iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH potvrđeno je da je rast cijena najavila Fabrika duvana Sarajevo, zastupnik “Reemtsma GmbH” Hamburg, te “Imperial Tobacco” Skoplje.

Primjera radi, umjesto dosadašnjih 3,50 KM, pakla cigareta Boss (Classic, Gold, Blue, Blue Slim Style) od ponedjeljka koštaće 3,70 maraka.

Tako će Drina jedina iznositi 3,60 KM, Drina Gold biće skuplja za 20 feninga, Diva slims iznosit će 3,30 KM, dok ce Code red, bule i sky poskupiti za 0,20 feninga. Manji broj cigareta zadržat će stare cijene, a riječ je o Auri i Royal-u.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH, kaže da proizvođači i distributeri cigareta njihovu cijenu mogu da povećaju bilo kada u toku godine, s tim što u te nove cijene mora biti ugrađena akciza važeća za 2015. godinu, kao i pripadajući PDV.

To što ćete možda narednih sedmica kupiti cigarete po višoj cijeni nego što je to navedeno na akciznoj markici nije neuobičajena situacija.

“Svi koji prodaju cigarete proizvođača koji su povećali cijene moraju 1. juna da popišu zalihe samo onih cigareta čija se cijena povećava, te da popisne liste dostave UIO BiH, a razliku akcize da uplate na jedinstveni račun UIO. Do isteka zaliha i pojave cigareta sa novim akciznim markicama na tržištu BiH, ove cigarete će biti prodavane po novim cijenama iako će biti obilježene starim akciznim markicama”, kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, od akciza na duhan i duhanske prerađevine u četiri mjeseca ove godine ukupno je naplaćeno 258 miliona KM, što je za 23 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

(TI/NN)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.