Višegrad: U Drinu bačeno 3.000 ruža kao znak sjećanja na stradanje Bošnjaka

by admin
| 15:21

Spuštanjem 3.000 ruža u rijeku Drinu sa mosta Mehmed-paše Sokolovića i ove godine je u Višegradu obilježena godišnjica zločina nad Bošnjacima ovog grada.

 

Više stotina građana odalo je počast ubijenima među kojima su članovi njihovih porodica komšije, prijatelji…

Ubijenim Višegrađanima kao i svake godine do sada proučena je i Fatiha. Podsjetimo, dvije najmlađe žrtve u Višegradu su u momentu kada su bijene imale šest, odnosno sedam godina, a dvije najstarije 74, odnosno 78 godina, piše Faktor.ba.

Tužna je činjenica da većina Višegrađana koji su protjerani iz svog grada i danas ga posjećuju samo na godišnjicu obilježavanja stradanja svojih najmilijih.

Hedija Kasapović, predsjednica Udruženja “Višegrad 92 “, prilikom okupljanja na mostu Mehmed-paše Sokolovića, kazala je da danas kao i prethodnih godina sa ružama u rukama, sa tugom i bolom, višegradski Bošnjaci obilaze masovne grobnice među kojima je najveća rijeka Drina.

– Obilazimo mjesta gdje su nam zauvijek ostala djeca, braća, sestre, majke, očevi, gdje ih je nevine zaustavila četnička puška, samo zato što su bili muslimani. Danas nećemo plakati, danas ćemo uzdignute glave, kao i svih ovih godina, s ponosmom koračati ovim gradom naoružani najrazoritijim oružjem koje se zove istina – kazala je Kasapović.

Nakon simobičnog bacanja ruža u Drinu okupljeni Višegrađani su se uputili prema mezarju Stražište gdje će danas biti klanjana dženaza za tri žrtve ekhumirane iz jezera Perućac.

Inače, u momentu dok su porodice bacale ruže u Drinu u obližnjem ugostiteljskom objektu je iznenada glasno puštena muzika, a nekolicina prisutnih pripadnika MUP-a RS-a su komentirali kako “su se ovi previše opustili”, misleći na okupljene članove porodica na mostu. Ove riječi su izgovarali u momentu dok je jedan od imama govorio kako Bošnjaci nisu teroristi i kako neće dozvoliti da ih se ponvo protjeruje i, kao što je to nedavno bio slučaj, zastašuje prilikom obavljanja namaza u lokalnim džamijama.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.