Održana sjednica GO SDA: Tri kandidata za predsjednika stranke

by admin
| 14:00

Na sjednici Glavnog odbora Stranke demokratske akcije koja je održana danas u Sarajevu usvojene su konačne liste kandidata za organe Stranke koji će biti birani na 6. kongresu SDA 26. maja u Sarajevu.

 

Kandidati za predsjednika SDA su Bakir Izetbegović, Irfan Ajanović i Šemsudin Mehmedović, dok su za zamjenika predsjednika predloženi Adil Osmanović i Mihnet Okić.

 

Za potpredsjednike Stranke predloženi su Asim Sarajlić, Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Sadik Ahmetović, Ramiz Salkić, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Mirsad Kukić, Melika Mahmutbegović, Salko Sokolović, Husejin Smajlović, Edin Mušić, Sejad Delić, Halid Genjac, Senad Bratić, Nermin Mandra, Edin Ramić, Senad Šepić, Alija Budnjo i Semir Efendić.

 

Također, usvojene su i liste kandidata za Glavni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti SDA, kao i Prijedlog programske deklaracije i kongresnih dokumenata koji će biti razmatrani na predstojećem kongresu.

 

Glavni odbor SDA najoštrije je osudio privođenje osoba koje ističu zastavu RBiH od policije RS-a, naglasivši da isticanje zastave međunarodno priznate države nije i ne može biti izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, te da krivično djelo čini policija koja neosnovano privodi ljude.

 

Navode da tu zastavu moraju poštovati svi u BiH, pa i vlasti RS-a.

 

Osim toga, Glavni odbor SDA još jednom je ponovio svoju bezrezervnu opredijeljenost za borbu protiv ekstremizma, radikalizma i terorizma, koja mora biti vođena na zakonom propisan način i od zakonom propisanih institucija.

 

Ističu da to podrazumijeva da unaprijed postoji jasna sumnja na nedozvoljenu aktivnost, kao i uključenost i koordinacija s državnim strukturama za provođenje zakona.

 

Navode da je u slučaju akcije MUPRS-a prema bošnjačkim povratnicima jasno da je prekršen zakon, jer su izvršeni pretresi i hapšenja, a tek nakon toga je utvrđivana sumnja, dok nadležne državne institucije uopće nisu bile uključene u tu aktivnost.

 

To upućuje na zaključak da se radi o zloupotrebi s političkim motivima, a radi zastrašivanja povratničke populacije koja je već jedanput doživjela egzodus, zločin i genocid. Zbog toga Glavni odbor SDA osuđuje takvu aktivnost policije RS-a, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

(TI)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.