Ispraćaj tabuta za Bratunac: U mezar će biti spuštena maloljetna braća Hajrudin i Nurdin!

by admin
| 19:32

Veliki broj građana ispratio je u ponedjeljak 11. maja 2015. godine iz Komemorativnog centra Tuzla posmrtne ostatke deset identificiranih tijela ubijenih Bošnjaka Bratunca. Njima će u utotak 12. maja 2015. u Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu biti klanjana kolektivna dženaza, a potom obavljen ukop.

Prisutnima se obratio Bekir ef. Šabić, izaslanik tuzlanskog muftije Vahida ef. Fazlovića i pozvao Bošnjake na strpljenje i mir. On je kazao da Bošnjaci neće odustati od traganja za ratnim zločincima, ali da žele ići u budućnost i graditi društvo vrijednih i poštenih ljudi, spremnih na saradnju i suživot: -Mržnju može pobijediti samo ljubav. Zločine može pobijediti samo naša dobrota. Mi želimo na takav način, strpljenjem i vjerom da gradimo suživot i budućnost, kazao je ef. Šabić i dodao da zločini u Bratuncu pokazuju kolike su razmjere zločina počinjenih u BiH.

U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci bit će ukopani: Nurif (Salko) Omić, rođen 1947. godine; Nurdin (Nurif) Omić, rođen 1980. godine; Hajrudin (Nurif) Omić, rođen 1983. godine; Sead (Jusuf) Jusupović, rođen 1974. godine; Mevludin (Safet) Husić, rođen 1961. godine; Rifat (Alija) Bajrami, rođen 1953. godine; Hajrudin (Hasan) Alić, rođen 1948. godine; Hajdarević (Fadil) Edmir, rođen 1961. godine; Sejfulah (Rešida) Čivić, rođen 1969. godine i Azem ( Rešida) Čivić, rođen 1971. godine.

U proteklih osam kolektivnih dženaza, na šehidskom mezarju Veljaci ukopano je 273 tijela. Zvanični podaci govore da je tokom 1992. godine na području općine Bratunac ubijeno 603 civilne osobe, iako će taj broj biti veći, jer se tokom centraliziranja spiskova došlo do novih imena, prije svega onih ubijenih osoba koje su pred rat živjele u Bratuncu, a imale su dokumente u nekoj drugoj općini. Probleme u određivanju zvaničnoga broja ubijenih stvara i činjenica da su brojne žrtve, odlukom članova njihovih porodica, ukopane u porodična mezarja u bratunačkim selima.

Bratunac je jedna od općina sa najvećim procentom stradalih Bošnjaka. U srebreničkom genocidu ubijeno je najmanje 2.100 osoba sa područja Bratunca.

(TI)