BiH: Za godinu dana prijavljena 62 slučaja kršenja novinarskih prava

by admin
| 16:04

Putem linije za pomoć novinarima od maja prošle do maja ove godine u BiH su prijavljena 62 slučaja kršenja novinarskih prava, saopšteno je iz Udruženja BH novinari. U tom periodu evidentirane su dvije prijave prijetnje smrću, tri fizička napada na novinare, četiri slučaja mobinga, te 11 slučajeva pritisaka i prijetnji novinarima i medijskim radnicima.

Prema godišnjem izvještaju Reportera bez granica, BiH se u 2014. godini nalazila na 66 mjestu od 180 zemalja kada je riječ o stanju medijskih sloboda.

Linija za pomoć novinarima djeluje u okviru Udruženja BH novinari kao institucija za podršku i pomoć novinarima u ostvarivanju njihovih svakodnevnih poslova, kao i zaštiti njihovih prava i sloboda.

Povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, Udruženje BH novinari i Fondacija “Friedrich Ebert” održat će sutra konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti istraživanja javnog mnijenja o temi “Medijske slobode u BiH – uporedni izvještaj 2009-2015”.

Istraživanje je provedeno od 25. marta do 14. aprila radi utvrđivanja stavova garađana, između ostalog, o medijskim slobodama i povjerenju građana u medije, političkim pritiscima i napadima na novinare, funkcionisanju i opstanku javnih servisa u BiH, rješavanju zahtjeva o uspostavljanju kanala na hrvatskom jeziku. 

(TI/agencije)