SDA o Deklaraciji SNSD-a: Ko pokuša dovršiti projekat Karadžića i Mladića, završit će kao i oni

by admin
| 18:55

Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije je osudila i u potpunosti odbacila jučerašnju Deklaraciju Sabora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koja “predstavlja grubi nasrtaj na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

 

– Upozoravamo SNSD da bi bilo kakva aktivnost u pravcu osamostaljivanja i otcjepljenja od Bosne i Hercegovine predstavljala krivično djelo protiv ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine garantovanog Dejtonskim mirovnim sporazumom, čime bi bila poništena sva prava entiteta RS po Dejtonskom mirovnom sporazumu i što bi rezultiralo prestankom postojanja tog entiteta – saopćeno je iz SDA.

Kako SDA u reagiranju navodi, “Ako pokušaju dovršiti projekat Karadžića i Mladića, završit će kao i oni”.

– Nikada nećemo dopustiti da Srebrenica, Tomašica, Manjača, Keraterm i stotine drugih mjesta genocida budu odvojena od Bosne i Hercegovine – navodi se.

Stoga iz SDA pozivaju institucije međunarodne zajednice da iskoriste svoj mandat i spriječe ove opasne aktivnosti koje ugrožavaju mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i u regionu.

Istovremeno, ističu da je SNSD-ova politika stalnog dovođenja u pitanje države Bosne i Hercegovine i destabiliziranja situacije u zemlji dovela do višegodišnjeg zastoja u provođenju neophodnih reformi i europskim integracijama, nanoseći tako ogromnu štetu svima u Bosni i Hercegovini.

– Svjesni gubitka podrške i rastućeg nezadovljstva kod građana entiteta RS, SNSD pokušava da provokacijama i proizvođenjem kriza pribavi jeftine političke poene i odvrati pažnju javnosti od teških socijalno-ekonomskih problema koje su proizveli, a za koje nemaju rješenja – navodi se u saopćenju.

(TI)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.