Autoceste FBiH u sistemu PDV-a: Skuplja putarina ili pad prometa?

by admin
| 16:56

Autoceste Federacije BiH od prvog aprila su u sistemu PDV-a, ali rješenje od Uprave za indirektno oporezivanje BiH ovo javno preduzeće još nije dobilo. Kako su nam kazali u Autocestama, ranije je održano nekoliko sastanaka o ovoj temi sa predstavnicima UIOBiH.

 

Međutim, problem je kako platiti PDV za april kada ništa nije pripremljeno i kada sve ide nabrzinu, a treba još nabaviti i instalirati fiskalne kase. I na jučerašnjem sastanku Autoceste su tražile prolongiranje termina za ulazak u sistem za 1. jun, ali u UIOBiH kažu da je to nemoguće.

U sistem PDV-a uvedene su i Autoceste Republike Srpske i to nakon što je počela naplata putarine na autoputu Banja Luka – Gradiška. Federalnom preduzeću su, kako su nam kazali, u UIOBiH objasnili da ne mogu imati dvostruke aršine te i ovo preduzeće mora ući u sistem PDV-a.

Cijene putarine

U Upravi za indirektno oporezivanje objasnili da oba preduzeća moraju biti u sistemu PDV-a zbog toga što su od trenutka kada su oba počela naplaćivati putarinu postala konkukurencija jedno drugom. Prema Zakonu o PDV-u, državne institucije i preduzeća ne plaćaju PDV, osim ako nisu konkurencija.

No, pitanje je kako su ova preduzeća konkurencija kada su autoputevi kojima upravljaju na različitim geografskim područjima, nisu paralalelno postavljeni pa da korisnici mogu birati koji im je povoljniji autoput za korištenje. Prije će biti da su ova dva preduzeća kompatibilna jer autoceste koje grade u jednom trenutku trebaju postati kompatibilna cjelina.

U svakom slučaju, sada je najbitnije pitanje da li će uvođenjem Autocesta FBiH u sistem PDV-a doći do povećanja cijena putarine.
U Autocestama FBiH su nam kazali da su tražili hitan sastanak u Vladi Federacije BiH kako bi dogovorili model koji će biti korišten, jer Vlada ustvari odlučuje o tome.

Na raspolaganju su dvije opcije. Prva je da se na postojeću cijenu doda 17 posto PDV-a i da se za taj iznos poveća cijena putarine, tako da korisnici autoceste snose teret ulaska u sistem PDV-a. Npr. cijena putarine na autocesti Sarajevo – Zenica za putničke automobile je šest KM, 17 posto od šest KM je 1,02 KM, što znači da će putarina u tom slučaju koštati 7,02 KM. Ovo bi bila loša vijest za vozače, a dobra za Autoceste FBiH, piše Oslobođenje.

Druga opcija je da se iz postojeće cijene putarine izdvaja 17 posto za PDV. Npr. putarina je šest KM, 17 posto PDV-a od šest KM je 1,02 KM, tako da Autocestama ostaje 4,98 KM prihoda po automobilu na relaciji Sarajevo – Zenica. Ovo je dobra vijest za vozače, ali loša za Autoceste jer će im prihod biti smanjen za 17 posto. Prihod Autocesta Federacije BiH u prošloj godini iznosio je 24 miliona KM i ukoliko Vlada prihvati drugu opciju to znači da će prihod Autocesta, ugrubo, pasti za 17 posto, što je, ako uzmemo kao osnovu prošlogodišnji prihod, 4,08 miliona KM. Za isti iznos će se povećati prihod od PDV-a UIOBiH, koji je u prošloj godini iznosio 4,3 milijarde KM.

Kombinacija

Naravno, uvijek postoji mogućnost kombinacije ove dvije opcije, da jedan dio opterećenja snose korisnici, a drugi dio Autoceste.
Svejedno na koga će pasti teret uvođenja PDV-a građani BiH su na gubitku – ili će plaćati višu cijenu putarine ili će se autoput sporije graditi. Naime, iz prihoda Autocesta se servisiraju obaveze prema finansijskim institucijama koje daju kredite za gradnju novih dionica.

Što su prihodi veći, mogućnost zaduženja je također veća i veća je vjerovatnoća uredne otplate kredita.

U RS-u Ministarstvo saobraćaja i veza je već odbacilo mogućnost da uvođenje PDV-a snose korisnici autoputa, u FBiH ćemo još vidjeti.

(TI/Bportal.ba)