Zdravstveni radnici iz BiH u Njemačkoj: Do sada zaposleno 750 njegovatelja, startna plata 1.900 eura

by admin
| 14:49

Agencija za rad i zapošljavanje BiH, u skladu sa Dogovorom o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz Bosne i Hercegovine u Saveznoj Republici Njemačkoj na određeno vrijeme (njegovatelji), a u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske i Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta BiH nastavlja provođenje programa Triple Win za zapošljavanje medicinskih radnika na poslove njegovatelja u SR Njemačkoj, te je u skladu s tim objavljen javni poziv za zapošljavanje radnika za zdravstvenu njegu u Njemačkoj.

Kako je za Oslobođenje kazao Željko Rajić, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, program se provodi  u saradnji sa Saveznom agencijom za rad SR Njemačke i predstavništvom GIZ-a u BiH, a na javni poziv koji je objavljen i otvoren do daljnjeg mogu se prijaviti kandidati koji zadovoljavaju uvjete propisane javnim pozivom (minimum srednja medicinska škola (IV stepen), obrazovni profil-medicinska sestra-tehničar opšteg ili pedijatrijskog smjera, poznavanje njemačkog jezika na elementarnom nivou, položen stručni ispit za rad u struci).

– Intervjui bi trebali biti održani krajem aprila ili početkom maja (odnosno kad bude dovoljan broj kandidata), nakon toga uspješni kandidati prolaze kurs njemačkog jezika za sticanje B1 nivoa i predavanja o temi uslovi rada i boravka u Njemačkoj, a poslije toga Savezna agencija za rad Njemačke im pronalazi poslodavca za posao. Startna plata je minimalno 1.900 eura u bruto iznosu, nakon godinu moraju položiti stručni ispit za zvanje njegovatelja i plata onda raste u skladu sa propisanim platnim razredom u SR Njemačkoj, istakao je Rajić.

Inače, do sada je, zaključno sa 31. decembrom 2014. ukupno 750 njegovatelja otišlo na rad u Njemačku (566 u 2014. i 184 u 2013.). Od toga je 120 osoba otišlo po navedenom Triple Win projektu, a ostali po proceduri za poznatog poslodavca. 

– Radnici iz BiH su generalno zadovoljni, jer prema potpisanom Dogovoru, imaju zagarantovana prava za sigurnu minimalnu bruto platu i mehanizam rješavanja eventualnih sporova sa poslodavcem.  Do sada smo imali dva slučaja vezano za spor radnik-poslodavac, koje je Savezna agencija za rad SR Njemačke riješila tako što im je našla novog poslodavca, kazao nam je Rajić.

(TI/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.