Reevidencija članstva SDP-a: Zabilježen veliki pad, najveći “minus” u Tuzli

by admin
| 20:44

Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) je 1. aprila okončala reevidenciju članstva. Prema podacima do kojih je došao Faktor.ba, SDP BiH broji 25.894 člana, što je za desetke hiljada manje u odnosu na evidenciju iz 2012. godine za koju se u SDP-u govorilo da je brojala oko 87.000 članova – piše Faktor.ba.

Najveći pad, odnosno “odliv” članstva, SDP je pretrpio u gradu Tuzli, tradicionalnom uporištu ove partije. Prema posljednjoj evidenciji u Tuzli je bilo oko 9.700 članova, dok je reevidencija pokazala da ih je sada 1.941. Inače u TK, najmnogoljudnijem kantonu, SDP ima 5.692 člana. Druga općina po brojnosti članova ove partije je Bugojno sa 1.189, potvrdili su izvori našeg portala u SDP-u.

Kanton Sarajevo, dugi po brojnosti stanovništva u Federaciji, je tek na petom mjestu po broju članova SDP-a, gdje ih ima 3.307. Najmnogoljudnija općina u državi, Novi Grad Sarajevo, gdje je SDP godinama bio na vlasti, ima tek 679 članova.

Reevidencija članstva je pokazala i to da je SDP dominantno bošnjačka stranka s obzirom na izuzetno mali broj članova u općinama gdje Bošnjaci nisu većinsko stanovništvo.

Kada je u pitanju RS, izuzimajući regiju Doboj, u drugim dijelovima tog entiteta broj registriranih SDP-ovaca je simboličan. Tako, primjera radi, u Banjoj Luci imaju samo 50 ljudi u evidenciji, dok u nekim velikim općinama nemaju niti jednog člana.

Slična situacija je i sa zapadnom Hercegovinom, gdje je dominantno hrvatsko stanovništvo. Primjera radi, SDP u Grudama ima samo 15 članova.

(TI/Faktor.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.