UIO BiH: U martu prikupljeni rekordni prihodi od PDV-a

by admin
| 16:27

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine prikupila je u martu ove godine 492 miliona KM indirektnih poreza, u koje se ubrajaju PDV, akciza, carina i putarina.

Taj iznos je za 38 miliona KM veći u odnosu na mart 2014. godine, kada je prikupljeno 454 miliona KM, precizira se u saopćenju UIOBiH.

Pojašanjava se da je u martu ove godine prikupljeno 12 miliona KM ili tri posto više od planiranih sredstava za ovaj mjesec, što je ujedno i rekordni iznos prikupljenih indirektnih poreza u mjesecu martu od uspostave ove institucije.

Iz UIOBiH napominju da su u martu ove godine sve vrste indirektnih poreza bile veće u odnosu na isti period 2014..

Tako je u martu ove godine prikupljeno 152 miliona KM PDV-a u unutrašnjem prometu, što je za 17 miliona KM više u odnosu na mart 2014. godine.

Uvoznih dažbina (carina i uvozni PDV) je prikupljeno u iznosu od 290 miliona KM, što je za 17 miliona KM više u odnosu na isti period 2014. godine.

Također, od akcize na uvozne duvanske prerađevine naplaćeno je tri miliona KM više u odnosu na 2014. godinu, te milion KM više putarine.

Po osnovu povrata PDV-a, UIO je u martu ove godine poreskim obveznicima vratila 86 miliona KM, ili jedan milion KM manje u odnosu na mart 2014., tako da su neto prihodi raspoređeni korisnicima u ovom mjesecu iznosili 406 miliona KM, što je 39 miliona KM više u odnosu na sredstva raspoređena državi, entitetima i Distriktu Brčko u martu 2014. godine.

Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca 2015. godine iznosili su milijardu i 443 miliona KM i veći su za 48 miliona KM ili 3,4 posto u odnosu na isti period 2014. godine.

Raspodjela prihoda od indirektnih poreza vrši se u skladu sa Zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i u skladu sa odlukama Upravnog odbora o koeficijentima za raspodjelu prihoda entitetima.

Tako je u prva tri mjeseca 2015. godine za finansiranje državnih institucija rapoređen isti iznos kao i prethodne godine i to ukupno 181 milion KM.

Federaciji BiH u prva tri mjeseca raspoređeno je 648 miliona KM, Republici Srpskoj 323 miliona KM i Distriktu Brčko 35 miliona KM.

Ostatak sredstava predstavlja povrate PDV-a poreskim obveznicima u prva tri mjeseca 2015. godine.

(TI/Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.