Danas: Počinje proljeće, prije toga pomračenje Sunca

by admin
| 7:46

Proljeće ove godine počinje noćas u 23,46 sati. Na dan proljetne ravnodnevice dan i noć nisu jednake dužine, jer zemlja ima vazdušni omotač, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta.

U danu smjene zime i proljeća desit će se još jedan zanimljiv događaj-potpuno Sunčevo pomračenje…Mjesec će početi zaklanjati Sunce oko 9:30 i to će biti astronomski početak pomračenja koje će potrajati dva sata i dvadeset minuta. Najveći dio Sunca prekrit će Mjesec oko 10:41.Pomračenje će službeno završiti nekoliko minuta prije podneva kada će se i posljednji tračak Mjeseca odmaknuti od Sunca.

Vrijedi podsjetiti na sljedeće: u sunce nikada ne smijete gledati bez odgovarajuće zaštite, odnosno naočala za pomračenje ili posebne solarne folije .Poslužit će i maska za zavarivanje sa staklom najmanje DIN 11. Sunčane naočale, diskete, začađena stakla i drugi slični rekviziti ne smiju se upotrebljavati.

Drugo i mnogo sigurnije rješenje je posmatranje pomračenja metodom projekcije. U komadu kartona izbušite sitne rupice, oko milimetra veličine, a otprilike dva metra dalje postavite papir koji će služiti kao zaslon. Na tom drugom papiru moći ćete vidjeti projiciranu sliku Sunčevog diska.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.