Pet mjeseci pregovora: Dogovorena vlast u Federaciji BiH

by admin
| 17:39

Pet mjeseci nakon izbora čini se da će u BiH konačno biti formirana vlast. Lider HDZ BiH Dragan Čović potvrdio je da je sa SDA i DF-om dogovorena raspodjela pozicija u Vladi Federacije BiH.

HDZ BiH je dobio šest pozicija, s tim da će šesta (ministarstvo finansija) biti usaglašena s ostala dva partnera. 

DF i SDA su dobile po pet ministarstava u Vladi FBiH, javlja TV1. 

Prema onome što je dogovoreno, HDZ BiH će predložiti šest ministara u Vladi FBiH, s tim da će SDA i DF morati dati saglasnost za kandidata za ministra finansija, potvrdila je za Anadoliju Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ-a BiH.

Bećirović: Previše smo vremena izgubili, idemo sada raditi

Damir Bećirović, član Predsjedništva DF-a potvrdio je za Patriu da niko od delegacije ove stranke nije bio danas u zgradi Predsjedništva, ali da je telefonski usaglašena raspodjela resora između SDA, HDZ-a i DF-a u Vladi FBiH, piše NAP.

– Zadovoljni smo onim što smo dobili i sada je važno da što prije predložimo imena kandidata kako bi se što prije formirala Vlada FBiH. Sve je i predugo trajalo tako da moramo što prije početi raditi. Mi ćemo vrlo brzo poslati imena ministara predsjedniku FBiH – kazao je Bećirović.

On je u izjavi za Patriu potvrdio  da je njegovoj stranci pripalo Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, te Ministarstvo trgovine, Ministarstvo okoliša i turizma i Ministarstvo rada i socijalne politike, kao i to da će ministra za boračka pitanja imenovati u saglasnosti sa SDA.

Također, on je kazao da će sutra biti održana sjednica Predsjedništva ove stranke.

Zukić: Građani će dobiti Vladu u što kraćem roku

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić potvrdio je da je dogovor između SDA, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Demokratske fronte (DF) u vezi s formiranjem vlasti na državnom i federalnom nivou postignut, piše fena.

– Građani Federacije i Bosne i Hercegovine će dobiti vladu u što kraćem roku. Sporazumi su postignuti. To je najvažnije za građane – rekao je Zukić.

U zgradi Predsjedništva BiH razgovori između ove tri stranke bi uskoro trebali biti završeni. 

(TI/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.