Ne konzumirajte ovaj proizvod: S tržišta BiH povučene žitarice iz Njemačke

by admin
| 9:25

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) primila EU RASFF hitnu obavijest o sadržaju mikotoksina deoksinivalenola (DON) u žitaricama za doručak porijeklom iz Njemačke.

Naime, proizvođač ”C. Hahnemühle Werke GmbH” je utvrdio kontaminirane lotove sirovog kukuruza i od njega proizvedenih kukuruznih pahuljica, koji su, pored ostalih zemalja, isporučeni u Bosnu i Hercegovinu.

U cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača u Bosni i Hercegovini, Agencija je u petak sve raspoložive podatke dostavila nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini te od njih zatražila hitnu provjeru eventualnog prisustva žitarica za doručak sa nedozvoljenim količinama deoksinivalenola na tržištu Bosne i Hercegovine, kao i povratno informiranje Agencije o rezultatima inspekcijske kontrole.

Istoga dana, Agencija je od strane kompanije Konzum d.o.o. Sarajevo, u svojstvu uvoznika, obaviještena da je započeo opoziv sljedećih proizvoda s tržišta Bosne i Hercegovine:

– “K plus Cornflakes“, pakiranje od 250 g, LOT: L14-05281, rok upotrebe: 25.12.2015.;

– “K plus Cornflakes“, pakiranje od 1000 g, LOT: L14-05290, rok upotrebe: 25.12.2015.;

– “Rial Cornflakes“, pakiranje od 1000 g, LOT: L14-05289, rok upotrebe: 25.12.2015.

Deoksinivalenol se smatra jednim od manje toksičnih trihotecena. Kod ljudi izloženih kontaminiranim žitaricama uzrokuje akutnu mučninu, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, glavobolju, vrtoglavicu i groznicu. U cilju zaštite zdravlja, potrošačima koji su eventualno kupili navedeni proizvod preporučuje se da ga ne konzumiraju.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.