Stop za lažne azilante: Austrija proglašava BiH sigurnom zemljom

by admin
| 17:58

Austrijska vlada priprema izmjene svoje pravne regulative kojim će BiH biti proglašena sigurnom zemljom, čime će i ta zemlja ubrzati proceduru obrade zahtjeva za azil iz naše zemlje.

Kako pišu austrijski mediji, Austrija se opredijelila za slično rješenje za kojim su već posegle Njemačka, Švajcarska, Belgija, Švedska i još neke šengenske zemlje, kako bi se izborile sa navalom lažnih azilanata iz našeg regiona, posebno iz Srbije, BiH, Makedonije i Albanije.

Očekuje se da će dokument stupiti na snagu početkom ljeta, kada se očekuje povećana navala lažnih azilanata, koji azilske sisteme u zemljama šengena zloupotrebljavaju kako bi nekoliko mjeseci uživali u socijalnim davanjima tokom čekanja odbrade zahtjeva za azil za koji znaju da nema izgleda za uspjeh. Sigurnim zemljama trebalo bi, pored BiH, da budu proglašene i ostale zemlje našeg regiona.

Ako su pisanja austrijskih medija tačna, zakon će biti prilično rigorozan. Neke odredbe, recimo, predviđaju da tražilac azila mora napustiti zemlju odmah nakon dobijanja rješenja, a neće biti moguće protjerivanje odgoditi niti ulaganjem žalbe drugostepenom organu, kako je do sada bio slučaj. Osim toga, sva socijalna davanja azilantima biće ukinuta odmah nakon prvostepene odluke, za razliku do sada, kada se moralo čekati na rješenje više instance.

Uvedeno je rješenje da socijalna davanja mogu biti ukinuta ukoliko se podnosilac “nedolično ponaša”, što takođe do sada nije bio slučaj.

Momentalno odbijanje zahtjeva za azil može uslijediti i ako podnosilac na granici odbije da se legitimiše, da otisak prstiju ili da lažne podatke.

Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima BiH za implementaciju bezviznog režima, ističe da se nada da će ove mjere pomoći suzbijanju odlaska lažnih azilanata, ali dodaje da je broj naših azilanata u Austriji zanemarivo malen.

(TI/Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.