Ko će graditi TE Banovići: Četiri ponude, Kinezi najbliži investiciji od 500 milona KM!

by admin
| 11:46

Do kraja ove godine znat će se ko će biti partner RMU Banovići u gradnji TE Banovići. Tenderska procedura je u toku, izbor se sveo na četiri ponude, od čega su tri kineske kompanije i jedna evropska.

TE Banovići biće jedina moderna termoelektrana u regionu pri čijoj će se gradnji u potpunosti poštovati EU standardi.

Za gradnju TE Banovići tender je raspisan prošle godine. Munever Čergić, direktor rudnika, tvrdi da su već izdvojene četiri jako dobre ponude. Radi se o tri kineske kompanije i jednoj iz Evrope.

“Mogu slobodno da kažem da se cijena kreće između 400 i 500 miliona eura. Otplatni rok bi bio 15 godina, period gradnje, odnosno povlaćenja sredstava 5 godina”  – istakao je za TV1 Munever Čergić, direktor RMU Banovići. Prema njegovim riječima, najskuplja od pristiglih, ponuda je evropske kompanije. Zato je vrlo izvjesno da će banovičku termoelektranu graditi kineska kompanija. “Od sve četiri ponude opremu koju nudi i evropska kompanija Abengoa su također proizvod kineskih kompanija tako da ne vidim uopće razlog zašto bježati od kineskih kompanija. Mi smo do sada i obišli nekoliko kineskih kompanija i ovih dana ponovo idemo u Kinu da pogledamo blokove koje su oni izgradili”, objašnjava Čergić. Jedna od kompanija koja se prijavila na tender, već gradi TE Stanari kod Doboja srbijanskog trgovca strujom Vuka Hamovića. Čergić ipak tvrdi, ako prihvate ponude kineske kompanije, neće to biti isti model gradnje niti finansiranja.

 “Nakon završetka kompletne procedure mi preuzimamo blok i blok ostaje u državnom vlasništvu, a Rudnik se obavezuje da kroz prodatu električnu energiju, Rudnik i TE vrate novac za gradnju tog objekta”,  dodaje Munever Čergić, direktor RMU Banovići. Federalna Vlada, dodaje Čergić do sada je davala punu podršku ovom projektu. Čak i obećala nevjerovatno visoke bankovne garancije. Pored toga, u planu je i gradnja cementare.

“Već smo uradili idejni projekt. U narednih dva mjeseca očekujemo da možemo dobiti urbanističku dozvolu i time bi po istom modelu pokušali da dođemo do finansiranja”,   dodaje Munever Čergić, direktor RMU Banovići.

Za RMU Banovići protekla godina bila je izuzetno uspješna. Završena je sa oko 4 miliona maraka dobiti i oko 15 miliona maraka realizovanih investicija. Kompanija je u protekloj godini zaposlila preko 200 novih radnika.

(TI/TV1)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.